InstagramFacebookYoutube
Motivácia

10 dôvodov, prečo nenávidíte cvičenie. Čo s nimi robiť?

18. marca 2018
10 dôvodov, prečo nenávidíte cvičenie. Čo s nimi robiť?
Je ťažké začať nový cvičebný program a ešte ťažšie je držať sa ho dlhodobo. Pri ťažkom dennom harmonograme a nedostatku motivácie sa ľahko stane, že vynecháte tréning. No to môže viesť k začarovanému cyklu.

Čím viac tréningov vynechávate a čím viac klesá vaša forma, tým horšie pocity máte v spojitosti s tréningom. A keď dostanete do hlavy myšlienku, že cvičenie nenávidíte, vnímate ho už len ako trest.

Aby ste získali motiváciu naspäť, na začiatok si musíte stanoviť dôvod, prečo sa chcete venovať cvičeniu. Chcete schudnúť? Chcete vyzerať lepšie? Chcete sa cítiť lepšie? Chcete byť silnejší? Chcete byť zdravší?

Článok pokračuje pod reklamou


Keď už viete svoj dôvod, musíte si stanoviť dosiahnuteľný cieľ. Musíte si však tiež uvedomiť, prečo ste v minulosti nemali radi cvičenie. Keď si tento dôvod uvedomíte, môžete pracovať na jeho odstránení. Toto sú najčastejšie dôvody:

1. Cvičenie je nudné - keď si budete pri cvičení udržiavať pestrosť, nebude až také monotónne. Existuje viac cvikov, ako by ste si mohli myslieť. Skúšajte stále niečo nové a nudiť sa nebudete.

2. Nie je zábavné, keď cvičím sám - nie je to zábavné ani také efektívne. Skúste si niekoho nájsť. Možno niekto, koho poznáte, nevie začať presne z tohto dôvodu. Môžete si tým pomôcť obaja.

3. Bojím sa zlyhania - keď nezačnete, nemôžete zlyhať. To však až taká pravda nie je, pretože už ste zlyhali. Ak vás trápi strach z nesplnenia cieľov, klaďte si dosiahnuteľné menšie ciele, ktoré vás budú motivovať. Buďte trpezliví a časom zistíte, že ste urobili aj takýmito maličkými krokmi veľký pokrok.

4. Cvičenie je vyčerpávajúce - keď prídete domov z roboty, nemáte chuť na cvičenie. Vedci však ukázali, že cvičenie vám dodá novú energiu. Dôležité je prekonať len ten počiatočný odpor a začať cvičiť. A ak to nedokážete, cvičte ráno, kedy máte najviac energie.

5. Nemám rád, keď sa potím - nanešťastie, aby ste schudli alebo budovali svaly, potiť sa musíte. Nemusí to byť však každý deň. Existujú aj nízko intenzívne cvičenia, ktoré môžete striedať s bežnými tréningami, u ktorých sa príliš nezapotíte a vášmu telu prospejú – joga, pilates či chôdza. Ak nemáte radi ten pocit potenia, cvičte a plávajte vo vode.

6. Vstup do posilňovne je drahý - cvičiť sa dá aj mimo posilňovne a dokonca na to nepotrebujete ani drahé náčinie. Často postačí len investícia do jednoručných činiek či do hrazdy, ktorá vám postačí na kvalitný tréning s vlastnou váhou tela.

7. Cvičenie mi zaberá veľa času - nemusíte začínať s hodinovými tréningami. Ak máte čas 20 minút, začnite s 20-minútovým cvičením. Cvičte viackrát denne s malými časovými úsekmi alebo skúste časovo efektívne vysoko intenzívnej intervalové cvičenie.

8. Som v zlej forme, aby som cvičil efektívne - musíte si uvedomiť, že prvé týždne sú ťažké pre každého. Ako inak sa však dostanete do formy? Len tak, že začnete cvičiť a vydržíte.

9. Hanbím sa cvičiť pred druhými ľuďmi - nemusíte cvičiť v posilňovni a na verejnosti, ak nechcete. Môžete cvičiť doma, môžete si ísť zabehať na miesto, kde nechodí veľa ľudí.

10. Je to pre mňa príliš zložité - neobmedzený zdroj informácií môže byť zastrašujúci, preto je potrebné držať sa jednoduchých vecí. Nekomplikujte si život a cvičte základné, dobre známe cviky. Príliš nad tým nepremýšľajte, len sa hýbte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist