InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Jednoduché spôsoby, ktorými zefektívnite príjem vitamínov

21. marca 2018
Jednoduché spôsoby, ktorými zefektívnite príjem vitamínov
Ak vám chýbajú vitamíny a zo stravy ich nezískate dostatok, dobrou voľbou ich doplnenia sú vitamínové doplnky výživy. Ich efektivita však závisí aj na tom, ako dobre ich vaše telo vstrebá. Prinášame vám 10 tipov, ktoré vám ich príjem zefektívnia.

1. Primajte ich s jedlom - najlepším časom na príjem vitamínov je čas jedenia. Keď ich jete s jedlom, efektívnejšie sa absorbujú vďaka rozbehnutému tráviacemu systému. Pozor však na železo, to sa najlepšie absorbuje ráno nalačno.

2. Dobre ich načasujte - vitamíny B by ste mali prijať ráno, pretože vám dodajú energiu. U zvyšku vitamínov sa tiež odporúča skôr ráno. Pozor však na minerál magnézium, ktorý sa viac hodí večer, pretože telu pomáha ľahšie zaspať.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Jedzte tuky s určitým typom vitamínov - v tukoch rozpustné vitamíny (A, D, E a K) sa lepšie absorbujú, ak spolu s nimi jete tučné jedlo, ako je jogurt, mlieko či avokádo.

4. Zvážte probiotiká a tráviace enzýmy - probiotiká i tráviace enzýmy (napr. bromelaín) pomáhajú zefektívňovať absorpciu živín, vrátane vitamínov a minerálov.

5. Pozor na kávu a šťavu z grapefruitu - ranná šálka kávy môže pre obsah kofeínu narušiť absorpciu vitamínov a minerálov. Navyše je diuretikom, takže zvyšuje vylučovanie vodou rozpustných vitamínov močom. Piť by ste nemali ani šťavu z grapefruitu, ktorý bráni absorpcii vitamínov a minerálov.

6. Dajte si pozor na iné lieky - vitamíny a minerály môžu narúšať účinnosť niektorých liekov a platí to aj naopak. Preto je najlepšie overiť si u liekov, ktoré nemôžete užívať spolu s doplnkami výživy.

7. Naučte sa, kedy ich kombinovať - niektoré vitamíny a minerály pracujú efektívnejšie v skupinách. Je lepšie prijať naraz vitamín D, vitamín K a vápnik, alebo železo s vitamínom C.

8. Naučte sa, kedy ich prijať oddelene - minerály ako sú zinok a meď medzi sebou bojujú. To platí aj o železe a zinku. Preto ich treba oddeliť. Predeliť zase treba príjem vodou rozpustných vitamínov, ako je aj vitamín C, ktorých väčšia jednorazová dávka sa nestihne absorbovať celá a zvyšok vymočíme. Lepšie sú dve menšie dávky, napríklad ráno a popoludní.

9. Dajte si analyzovať krv - aby bol príjem vitamínov u vás efektívny, musíte vedieť, koľko ktorého vitamínu potrebujete. Najlepšie vám to povie lekár na základe krvného obrazu. Cenný je najmä pri hladine vitamínu D a železa.

10. Skladujte vitamíny správne - vitamínové suplementy by ste mali skladovať najlepšie na tmavom, suchom mieste, dôkladne uzavreté. Treba ich chrániť pred veľkým teplom. Rybí olej potrebuje chladnejšie prostredie a probiotiká musia byť skladované v chladničke, pretože ide o živé kultúry.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist