InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Kedy by mali ženy venovať svoj čas kardio tréningu?

Autorka: Lucka  /   24. marca 2018
Kedy by mali ženy venovať svoj čas kardio tréningu?
Rozmýšľate nad tým, kedy by mal byť najlepší čas na robenie kardiovaskulárneho tréningu? Ľudí, ktorí nemajú radi nešpecifické odpovede, by potešila odpoveď s konkrétnym časom, napríklad 10:30. Takej odpovede sa tu však nedočkáte.

Nie je počas dňa žiaden magický čas, počas ktorého by ste mali robiť kardio, aby ste z neho mali najlepšie výsledky. Existujú však optimálne obdobia, kedy ich budete mať čo najlepšie, no zohľadniť musíte váš životný štýl.

U každého človeka teda bude toto obdobie iné tak, ako je on iný od druhých ľudí. Existujú interné a externé faktory, ktoré ovplyvňujú váš životný štýl, vrátane práce, dostupnosti posilňovne, ročného obdobia, rodinného harmonogramu, počasia a podobne.

Článok pokračuje pod reklamou


Kedy by ste mali kardio cvičiť vy?

Rozdeľme si deň na tri obdobia a na základe odporúčaní si už vy vyberiete, ktoré sa vám bude hodiť najviac:

1. Ráno a skoré doobedie
Ak ste ranným vtáčaťom, ranné kardio by vám malo sedieť. Výhodou je, že sa nabijete energiou a budete produktívnejšie cez deň. Nič už nebude prekážať vašim ostatným aktivitám cez deň a budete mať viac priestoru v posilňovni pre seba. Nevýhodou môže byť, že ak telu nedodáte predtým potrebnú energiu, nemusí byť cvičenie efektívne a mohli by ste pocítiť ľahšie závrate z nedostatku energie. Negatívne môže ovplyvniť váš tréning aj to, keď sa dobre nevyspíte.

2. Stred dňa okolo obeda
Ak máte flexibilný pracovný harmonogram alebo chcete využiť vašu obednú prestávku na kardio, tak do toho. Hodí sa to pre ľudí, ktorí celý deň presedia v kancelárii – predelíte sedenie pohybom a tiež si dodáte energiu pre zvyšok pracovného dňa. Problémom tu však je, že keď prídu nečakané stretnutia alebo problémy v práci, musíte riešiť tie a tréning odložíte na vedľajšiu koľaj. Je možné, že ho už v zvyšku dňa neabsolvujete.

3. Skorý večer
Ak chodíte spať neskôr, možno budete fungovať lepšie ku koncu dňa. Výhodou je, že keď už si na cvičenie vyhradíte čas, nemusíte sa nikam ponáhľať, pretože nejdete do roboty ani na žiadne úrady a iné neodkladné schôdzky. Posilňovňa je vtedy aj plnšia ľudí, takže tento čas vyhovuje viac ľuďom, ktorí sa radi socializujú. Nevýhodou môže byť, že ak cvičíte neskôr a intenzívne, mohli by ste mať problém so zaspávaním.

Okrem obdobia počas dňa by mali ženy zohľadniť to, či cvičiť kardio pred posilňovaním alebo po ňom. Vo všeobecnosti platí, že je lepšie mu venovať čas po cvičení činkami, hlavne ak cvičíte spodnú časť tela Ak chcete robiť vysoko intenzívne intervalové kardio (HIIT), mali by ste mať medzi ním a posilňovaním prestávku v rade niekoľkých hodín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist