InstagramFacebookYoutube
Tréning

10 kreatívnych tréningových tipov, ktorý musíte poznať II.

29. marca 2018
10 kreatívnych tréningových tipov, ktorý musíte poznať II.
V dvoch častiach vám prinášame desať kreatívnych tipov, ktoré prospejú vám i vášmu tréningovému snaženiu. Pôjde o maličkosti, ale aj významné poznatky, ktorých aplikáciu by ste mali zvážiť.

Pozri aj: Prvých 5 kreatívnych tréningových tipov

Pred pár dňami sme vám priniesli prvú časť, teraz je čas na to, aby sme prehľad zakončili druhou polovicou tipov:

Článok pokračuje pod reklamou


6. Mierte za pokrokom, ale nepreháňajte to
Aby ste robili pri cvičení pokroky, či už silové alebo svalové, musíte telo na tréningoch preťažovať. Nemôžete to však preháňať. Ja totiž bod, ktorý keď prejdete, tak prílišná záťaž nebude na úžitok, ale skôr naopak. Pri cvičení musíte telo postupne nútiť k adaptácii a nie ho pravidelne ničiť. Inak budete na telo vytvárať stres, znížite efektivitu regenerácie a nakoniec sa dopracujete k pretrénovaniu. Mali by ste preto telo progresívne preťažovať v čo najmenšej efektívnej miere.

7. Nepoužívajte trhačky pri striedavom úchope
Ak chcete používať trhačky, ktoré vedia byť užitočné, musíte sa ich naučiť používať. Veľké „NIE“ je pre ich používanie pri striedavom úchope, kedy jednou rukou činku držíte nadhmatom a druhou podhmatom. Ak totiž použijete v tejto situácii trhačky, prakticky eliminujete opodstatnenie tohto úchopu.

8. Prostredie a životný štýl majú vplyv na výsledky
Dávajte pozor na to, v akom prostredí žijete a aký životný štýl preferujete. Možno sa to nezdá byť dôležité, ale ovplyvňuje to vaše tréningové snaženie. Buďte si vedomí maličkostí, akou je aj výber hudby vo voľnom čase. Ak máte vybranú nejakú tréningovú hudbu, nepočúvajte ju aj doma. Zvyknete si na ňu a časom vás až tak dobre na tréning nenabudí. Myslíte tiež pozitívne a snažte sa vyhýbať stresu. Ak máte na druhý deň ťažký tréning, neponocujte.

9. Nezaťažujte chrbticu pri výmene kotúčov
Ak nemáte k dispozícii stojan pre mŕtve ťahy a robíte ich s činkou na zemi, často kotúče nasadzujete alebo dávate dole tak, že jednou rukou nadvihnete činku a druhou manipulujete s kotúčom. To je však rizikové pre vašu chrbticu, najmä ak je vyčerpávaná takým náročným cvikom. Lepšie urobíte, ak si na zem položíte dva kotúče a následne na ne položíte činku tak, že sa ich dotýkajú najväčšie nasadené kotúče na každej strane, ktoré sú nasadené ako prvé. Následne môžete meniť ďalšie kotúče oboma rukami, postavení priamo k nim.

10. Aj neúspechy sú súčasťou pokroku
Ak trénujete a nedokážete urobiť posledné plánované opakovanie, ak nedokážete vytlačiť cieľovú váhu, môže to po čase demotivovať. Treba si však uvedomiť, že aj tieto neúspechy sú súčasťou tréningu. Aj oni vám pomáhajú napredovať, a tak by ste ich mali aj brať. Nemôžu vás uberať o motiváciu, pretože potrebujete výzvy, ktoré sa síce zdajú byť najskôr nezdolateľné, ale ku ktorých prekonaniu sa časom môžete prepracovať. Zároveň z nich však nemôžete urobiť zvyky a cvičiť tak, aby ste nezlyhávali neustále po svalovej stránke, ale po tej technickej.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist