InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tri skvelé spôsoby, ktorým si vylepšíte tréning na bežeckom páse

09. apríla 2018
Tri skvelé spôsoby, ktorým si vylepšíte tréning na bežeckom páse
Vonku je zlé počasie a vám neostáva nič iné, iba si zabehať vnútri na bežeckom páse? To neznamená, že sa musíte držať nudného behania v konštantnom tempe počas nasledujúcich 40 minút. Prinášame vám tri spôsoby, ktorými si tréning na páse spestríte a vylepšíte.

Vďaka týmto trom spôsobom bude behanie na bežeckom páse zábavnejšie a prinesie minimálne rovnako efektívne výsledky ako behanie v prírode:

1. Intervalové behanie

Namiesto neefektívneho dlhého behania v rovnakom miernom tempe, vyskúšajte vysoko intenzívny intervalový tréning, ktorý je kratší a efektívnejší. Princíp je jednoduchý – 30 sekúnd na páse kráčajte, 30 sekúnd šprintujte. Takto to striedajte 10-20 krát. Predtým, ako prejdete k samotnej intervalovej práci, sa zahrejte aspoň 5 minútami ľahkého behu a na záver môžete päť minút zvoliť rýchlu chôdzu, aby ste vychladli. Ak bude pre vás interval 30-30 ťažký, na začiatok zvoľte 20 sekúnd šprintovania a 40 sekúnd chôdze. Naopak, ak je ľahký, obráťte to – 40 sekúnd šprintujte a 20 sekúnd kráčajte. Prípadne si intervaly natiahnite na 60 sekúnd práve a 30 sekúnd vydýchnutia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zmeny sklonov behania

Mnoho ľudí obľubuje behanie do kopca, pretože je náročnejšie a potrebujete zabehnúť len dva kilometre, aby ste mali dosť. Skúste si teda kopec preniesť aj do posilňovne. Začnite behať na rovinke a následne po 2 minútach jemne zvýšte sklon. Bežte ďalšie dve minúty a potom opäť sklon navýšte, zopakujte to znova. Potom sklon znižujte a zvyšujte podľa ľubovôle. Je to na vás, ide o efektívne spestrenie tréningu tak, aby bavilo vás. Ku konci si môžete na rovinke zašprintovať.

3. Cviky medzi intervalmi behania

Spestriť cvičenie a posilniť riadne vaše nohy, môžete aj týmto spôsobom. Stanovte si buď časové alebo vzdialenostné intervaly a medzi nimi robte cviky, ako sú drepy či výpady. Napríklad, po každých zabehnutých 500 metroch urobte 10 drepov alebo 5 výpadov. Prípadne môžete interval natiahnuť na kilometer a následne urobiť 5 výpadov a po nich hneď 10 drepov. A keď chcete, nemusíte sa obmedzovať len na cviky na nohy. Môžete robiť aj kľuky, zhyby či skracovačky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist