InstagramFacebookYoutube
Výživa

Je nízkosacharidová, vysokotučná diéta lepšia ako nízkotučná?

03. apríla 2018
Je nízkosacharidová, vysokotučná diéta lepšia ako nízkotučná?
Keď príde reč na stravu, najnegatívnejšiu povesť majú tuky. Preto si veľa ľudí myslí, že ak by sa mala obmedzovať jedna makroživina, mali by to byť práve tuky. Vedci však už viackrát poukázali na to, že aj oni majú význam pre fungovanie tela.

Niekoľko štúdií tiež zistilo, že nízkotučná diéta podporuje chudnutie menej efektívne ako nízkosacharidová diéta s väčším príjmom tukov. Medicínsky žurnál Lancet však prišiel aj so zistením, že diéta s vyšším príjmom tukov chráni lepšie pred úmrtnosťou ako nízkotučná diéta.

Väčšina ľudí si myslí, že diéta s vyšším príjmom tukov zvyšuje riziko rozvoja srdcovocievnych ochorení a tým pádom aj smrti. Zistilo sa však, že práve nízkotučná diéta zvyšuje toto riziko.

Článok pokračuje pod reklamou


Štúdia zahŕňala 135 000 dospelých ľudí z 18 krajín a piatich kontinentov. Zistilo sa, že s vyšším rizikom smrti bola viac spojená diéta s nízkym obsahom tukov a vysokým obsahom sacharidov. Nebola však spojená s vyšším rizikom rozvoj srdcovocievnych ochorení.

Aj výživoví experti veria, že nízkotučná diéta, ktorá obsahuje viac sacharidov, je menej vhodná pri chudnutí ako nízkosacharidová diéta. Tá má okrem podpory chudnutia aj ďalšie výhody: podporuje dlhovekosť a bojuje s chorobami, znižuje riziko obezity, zlepšuje absorpciu v tukoch rozpustných vitamínov, zlepšuje hormonálnu rovnováhu, podporuje reprodukčné zdravie, podporuje kognitívne, neurologické zdravie a predchádza depresii a demencii.

Naopak, s nízkotučnou diétou sú spojené tieto riziká: nízka hladina energie vyplývajúca s nižšej schopnosti regenerovať sa z fyzických aktivít, akou je aj cvičenie, zvýšená chuť do jedla, riziko cukrovky, riziko neplodnosti a hormonálnej nerovnováhy, žalúdočné komplikácie, problémy so spánkom, nervozita a depresia, kognitívne poruchy (slabá koncentrácia, pamäť, pozornosť), nedostatočná absorpcia vitamínov (hlavne A, D, E a K).


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist