InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ako dlho trvá, kým u vás nastúpi pretrénovanie?

08. apríla 2018
Ako dlho trvá, kým u vás nastúpi pretrénovanie?
Pravidelný tréning je základom dobrej kondície. Iste viete, že ak vynecháte príliš veľa dní, nebude to dobré pre vašu kondíciu. Je tu však aj opačný problém – neprospieva ani trénovanie, ktoré je príliš časté.

Keď hovoríme o pretrénovaní, nie je výsledkom vysokej intenzity tréningov, ale skôr vysokého tréningového objemu a frekvencie. Ak si myslíte, že keď máte pár tvrdých tréningov týždenne, tak budete pretrénovaní, tak sa o to nemusíte vôbec strachovať. Naozaj.

Dôležitejšie pri posúdení toho, či by vám mohlo hroziť pretrénovanie, je posudzovať, koľko tréningov po sebe absolvujete bez potrebnej regenerácie. Dá sa to vyjadriť konkrétnym číslom? Nedá.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak však budete cvičiť konštantne príliš často a neustále zvyšujete intenzitu jednotiek bez potrebnej regenerácie, vaše telo sa bude spamätávať zo záťaže čoraz horšie až dôjde do bodu, kedy už bude v stave pretrénovania. V takomto prípade to môže trvať len dva až tri týždne.

Ak to s tréningovou frekvenciou a intenzitou preženiete, neznamená to, že musíte prestať cvičiť, aby sa dalo telo do poriadku. V skutočnosti môžete ponechať intenzitu tréningov rovnakú, no dávať si medzi tréningami voľno a cvičiť len každý druhý deň.

Vtedy si kondíciu dokážete udržať. Koľko času však budete potrebovať na to, aby ste opäť začali robiť pokroky? Ak znížite takto tréningový objem a pre regeneráciu robíte tie správne veci, potom by ste mali byť späť v normálne do troch týždňov.

Voľné dni pritom nie sú nevyhnutne len lenivým polihovaním na gauči. Môžete počas dni robiť veci, ktoré vám pomôžu regeneráciu zefektívniť. Základom je kvalitná výživa zložená z bielkovín, komplexných sacharidov a protizápalových látok.

Rozprúdenie krvi ľahkým krátkym rozcvičením vám pomôže, rovnako ako kompresné oblečenie, ktorí zlepšuje cirkuláciu krvi. Zbavovať sa rýchlejšie odpadných látok z nôh môžete tak, že si nohy opriete o stenu tak, aby boli nad vaším srdcom. Gravitácia sa postará o zvyšok.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist