InstagramFacebookYoutube
Výživa

8 spôsobov, akými vplývajú bielkoviny na chudnutie

10. apríla 2018
8 spôsobov, akými vplývajú bielkoviny na chudnutie
Chceli by ste svoje chudnutie zoptimalizovať? Potom by cestou mohlo byť zvýšenie príjmu bielkovín. Prečo? Pretože vám poskytnú až osem benefitov, ktoré urýchlia spaľovanie nadbytočných tukov.

Bez ohľadu na to, prečo chcete chudnúť, je to rozhodnutie správne. Ako iste viete, pravidelné cvičenie je veľmi dobrým nástrojom, ako chudnúť rýchlejšie. Základom však je vždy výživa. A prečo by v nej mali zohrať najdôležitejšiu úlohu práve bielkoviny?

1. Podporujú proteínovú syntézu
Zvýšený príjem bielkovín podporuje svalovú proteínovú syntézu, ktorá je poháňaná prevažne energiou zo sacharidov a tukov. Čím viac teda prijímate bielkovín, tým viac energie vaše telo dokáže premeniť užitočným spôsobom a nie len na zásoby vo forme tukov.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Utlmujú pocity hladu
Keď chudnete, hlad je vaším nepriateľom. Bielkoviny vás však vedia efektívne zasýtiť, a tak ho až toľko nepociťujete. Je to preto, lebo sa trávia pomaly a majú schopnosť stabilizovať krvný cukor a tým predchádzať jeho prudkým zmenám. Pri trávení bielkovín sa tiež vylučujú hormóny PYY a GLP-1, ktoré znižujú apetít a zvyšujú nasýtenie.

3. Znižujú hladinu inzulínu
Bielkoviny pomáhajú kontrolovať hladinu inzulínu, ktorý lepšie stabilizuje krvný cukor a zníži tempo budovania tukových zásob. Vysoká hladina inzulínu dokáže brániť odbúravaniu tukových buniek, čo pri chudnutí nechcete.

4. Podporujú glukoneogenézu
Glukoneogenéza sa stará o to, že sa na glukózu menia živiny, ktoré nie sú sacharidmi. Keď teda prijímate viac bielkovín a menej sacharidov, pracuje vo väčšej miere, aby udržala hladinu krvnej glukózy stabilizovanú. To znižuje chuť do jedla. Tiež optimalizuje spaľovanie tukov.

5. Majú termogenický účinok
Bielkoviny zvyšujú metabolizmus v pokojovom stave. Je to preto, lebo trávenie bielkovín si vyžiada energiu až z 20 až 30 percent kalórií, ktoré bielkoviny obsahujú. To je jasne najviac spomedzi všetkých makroživín. Sacharidy sú na úrovni 10 %, tuky na úrovni 0,3 %. Termogenéza v tele je pritom vyššia o 100 % v porovnaní s diétou založenou na vysokom príjme sacharidov.

6. Zvyšujú pocity blaha
Vedci zistili, že ľudia s diétou založenou na vyššom príjme bielkovín sa dokázali ľahšie uvoľniť, boli pokojnejší, vyrovnanejší, mali viac energie a pozornosti. Čím lepšie ste pritom naladení, tým je menšie riziko emocionálneho jedenia. Navyše, znižovaním hladiny stresových hormónov pracuje telo efektívnejšie a to platí aj o chudnutí.

7. Zlepšujú oxidáciu tukov
Pre mnoho faktorov, vrátane nižšej hladiny hormónov ako sú epinefrín a norepinefrín, ľudia s nadváhou majú nedostatočnú schopnosť oxidácie tukov po jedle. Štúdie však ukazujú, že zvýšený príjem bielkovín dokáže tento problém vyriešiť a tým pádom prispieva k rýchlejšiemu chudnutiu.

8. Podporujú obnovovanie a budovanie svalov
O bielkovinách je dobre známe, že ich vo veľkom prijímajú kulturisti. Je to preto, lebo pomáhajú obnovovať tréningom zničené svalové vlákna. Na tomto princípe dochádza aj k budovaniu svalov alebo ich uchovávaniu v čase chudnutia.

Zdroj: Muscle&Strength


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist