InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Dámy, využite estrogén vo svoj prospech

14. apríla 2018
Dámy, využite estrogén vo svoj prospech
Cvičíte váš obvyklý tréning, ale vaše nohy sú unavené. Pred týždňom, pri rovnakej strave, pri rovnako kvalitnom spánku a nezmenenom životnom štýle, ste rovnaký tréning absolvovali ako nič. Ako je to možné? Možno tou odpoveďou bude estrogén.

Tento ženský pohlavný hormón ovplyvňuje u žien všetko od metabolizmu až po zásoby glykogénu. Preto jeho prítomnosť alebo absenciu pocítite aj pri cvičení. Aby pracoval vo váš prospech, musíte pochopiť jeho podstatu.

Hladina estrogénu, podobne ako u iných hormónov, sa u vás neustále mení počas menštruačného cyklu. Keď je vysoká, cvičí sa vám ľahšie. Keď ju máte najnižšiu a dominuje progesterón, teda počas menštruácie, tréningy sú náročnejšie.

Článok pokračuje pod reklamou


Kedy je najlepšie cvičiť?

Pokiaľ ide o posilňovanie s činkami, vaše najtvrdšie tréningy by mali byť, keď je hladina estrogénu vysoká, teda od dňa číslo šesť po deň číslo 14 vášho cyklu. V tomto období urobíte najlepšie pokroky svalové i silové. To však neznamená, že v druhej polovici cyklu nemôžete cvičiť. Len sa uistite, že budete prijímať viac bielkovín, pretože progesterón je katabolický a znižuje schopnosť tela zotaviť sa z tvrdého tréningu.

Kardiovaskulárny tréning má svoje optimálne obdobie dlhšie – dni šesť až 20. Takisto platí, že najväčšie výhody budete z neho ťažiť, keď je estrogén vyšší – vďaka rýchlejšiemu metabolizmu pálite efektívnejšie tuky. V úvode a na konci cyklu je pálenie tukov menej efektívne a klesá aj vaša výdrž.

Kedy sa vyhnúť tvrdým tréningom?

Tvrdým tréningom by ste sa mali vyhnúť počas menštruácie, teda v prvých piatich dňoch vášho cyklu (samozrejme, ak trvá dlhšie, tak vo väčšom počte dní). Na pár dní by ste si mali dať pauzu od vysoko intenzívnych a vytrvalostných tréningov.

Využívajte rozum, tieto poznatky a cvičte vtedy teda ľahšie. Lepšie sa zotavíte a lepšie sa budete cítiť v ďalšej tréningovej jednotke. Ak chcete mať každý týždeň aspoň jeden tvrdý tréning, naplánujte si ho po menštruácií. Ak trvá od pondelka do piatka, nedeľa bude ideálna.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist