InstagramFacebookYoutube
Tréning

Chráňte si chodidlá a posilnite si ich týmto cvičením

19. apríla 2018
Chráňte si chodidlá a posilnite si ich týmto cvičením
Často sa veľa ľudí zameriava na posilnenie stredu tela, menej často na posilnenie kolien, ale chodidlá sú ignorované najčastejšie. A to neprávom. Prinášame vám dva cviky, ktorými si posilníte a teda aj ochránite vaše členky a chodidlá pred zraneniami.

Budovanie silného stredu tela je základom mnohých tréningových programov, ale aj končatiny zohrávajú pre človeka dôležitú úlohu. A tie spodné začínajú práve chodidlami. Preto sa zameriame v tomto článku práve na ne.

Až štvrtina kostí nášho tela sa nachádza v našich chodidlách, ktoré obsahujú 26 kostí, viac ako 100 svalov a väzív. Sú také komplexné, pretože robia pre človeka viac, ako si uvedomuje – umožňujú udržiavať balans, čelia prakticky celej vašej váhe a umožňujú vám vykračovať rôznymi smermi.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak nemáte silné chodidlá, musí to vykompenzovať zvyšok tela. Ak ich ešte „obalíte“ do zlej obuvi, budú ešte slabšie a menej prispôsobivé zmenám v prostredí. Tým budú náchylnejšie aj na bolesť a zranenia. Navyše, panva mení svoju pozíciu, čím zaťažuje vašu chrbticu. Slabé nohy tak ovplyvňujú celé telo.

A práve preto by ste im mali venovať aspoň malú pozornosť a pravidelne ich precvičovať. Treba začať zľahka a trpezlivo. Dôležitá je pravidelnosť. Inak nepotrebujete nič viac, ako dva nenáročné cviky, ktoré zároveň precvičia aj vaše lýtka. Tie musia byť silné, ale aj pružné. A práve to dosiahnete týmito cvikmi:

1. Výpony jednou nohou na schodíku – postavte sa jednou nohou na schodík tak, že sa ho dotýkajú len brušká a prsty, päta a zadná časť prečnievajú. Druhú nohu majte vo vzduchu. Následne pomaly spúšťajte pätu dole, až kým nepocítite natiahnutie v lýtkovom svale. Pohyb dole sa snažte vykonávať 3 sekundy. Potom zatlačte na brušká a zdvihnite pätu hore tak, aby ste boli takmer na špičkách. Lýtkový sval bude teraz v kontrakcii, vydržte dve sekundy a pohyb zopakujte. Každú nohu urobte v 3 sériách po 12 opakovaní. Rukami sa niečoho môžete pridržiavať, aby ste nestratili rovnováhu a nespadli.

2. Strečing trojhlavého lýtkového svalu – postavte sa čelom k stene, jednu nohu dajte dozadu, druhú dajte dopredu bruškami chodidla na schodík. Pokrčte kolená a rukami sa zaprite o stenu. Teraz preneste vašu váhu na prednú nohu tak, že päta zadnej nohy bude stále v spojení so zemou. Keď budete cítiť jemné natiahnutie v lýtku zadnej nohy, vydržte v tejto pozícii 30 sekúnd a postup zopakujte s druhou nohou.

dva cviky pre silnejšie chodidlá

Okrem cvičenia týchto cvikov posilní chodidlá pravidelné behanie. Zároveň im prospejete aj vtedy, keď budete cvičiť bosí. Zlepšíte tým aj svoju stabilitu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist