InstagramFacebookYoutube
Tréning

Chyby, ktoré ľudia robia, keď začínajú s cvičením

23. apríla 2018
Chyby, ktoré ľudia robia, keď začínajú s cvičením
Rozhodli ste sa začať s cvičením? Dobré pre vás! Len sa rozhodne pri prvej návšteve posilňovne vyhnite nasledujúcim chybám. Ak ich totiž urobíte, váš tréning by sa mohol poľahky premeniť na posledný.

Ak tomu chcete zabrániť a chcete cvičiť dlhodobo s prospešnými účinkami, dajte si pozor na tieto chyby:

1. Príliš veľký entuziazmus
Odhodlania chuť do cvičenia sú dobré, ale ak ste príliš nadšení, môžete všetku svoju energiu vložiť do prvého tréningu a dôjsť hneď k vyčerpaniu. To vytvorí pre vás výhovorku, prečo najbližšie necvičiť. A tiež to môže viesť aj k zraneniu. Budete na seba tlačiť až dovtedy, kým nepríde k bodu zlomu. Na začiatkoch by ste si mali dopriať dostatok času na to, aby ste si na novú aktivitu zvykli. Vybudujte si najskôr zvyk pravidelného tréningu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Prílišný zhon
Nikdy nie je dobré tréningu uponáhľať a to platí ešte viac, ak s cvičením začínate. Treba cvičiť pomaly a trpezlivo. Každý je zaneprázdnený, no musíte si vyhradiť dostatočný priestor na svoj tréning. Neflákajte to a neponáhľajte sa, pretože tým škodíte svojím pokrokom a potenciálne i telu.

3. Absencia tekutín
Príjem vody je dôležitejší, ako si možno myslíte. Ak cvičíte, musíte jej prijať ešte viac. Pomáha k optimálnemu fungovaniu tela, podporuje energiu i chudnutie. Svaly i kĺby vďaka nej fungujú lepšie.

4. Koncentrácia na druhých
Často sa porovnáte s druhými ľuďmi a snažíte sa dosiahnuť to, čo oni. Zvolíte rovnakú váhu, hoci na to ešte nemáte. Takýmto spôsobom si len poškodíte sebadôveru. Musíte byť realistami a v začiatkoch to nepreháňať. Začnite zľahka a potom každým tréningom prekonávajte sami seba.

5. Máte na seba príliš veľké nároky
Ak si myslíte, že budete schopní odcvičiť tréning, ktorí cvičí niekto, kto chodí do posilňovne päť rokov, tak sa mýlite. Musíte začať zľahka a napredovať postupne. Nemôžete cvičiť zhurta a potom sa ďalšie dni spamätávať s veľkej svalovice, ktorá vás od cvičenia odradí.

6. Nevidíte zmenu
Mnoho ľudí očakáva, že uvidia na sebe zmeny po prvom tréningu, či po prvom týždni cvičenia. Zmeny si však vyžadujú čas a väčšinou si ich aj tak nevšimnete v takej miere, pretože sa sledujete každý deň. Prvé zmeny by ste mali vidieť po mesiaci.

7. Skočíte do toho bez rady
Niekto začne cvičiť bez toho, aby vedel, čo robí. Niekto si nájde na internete video, ktoré sa snaží napodobniť. Najlepšie je však vždy poradiť sa so skúseným cvičencom, ideálne s certifikovaným trénerom. Je lepšie od začiatku získať správne návyky, ako robiť chyby a hádzať si pod nohy polená.

8. Nenabijete sa vhodnou stravou
Nie len voda, ale aj jedlo je dôležité pre váš tréning. Pre cvičenie potrebujete energiu, najlepšie z komplexných sacharidov a bielkovín, ktoré vám ju dodajú pozvoľna a dlhšie.

Pozri aj: Top jedlá na obdobie pred tréningom

9. Zabudnete na strečing
Dynamický strečing pripraví telo na cvičenie, statický po cvičení ho pripraví na lepšiu regeneráciu. Vďaka tomu si nezlepšíte len pružnosť, ale podporíte pokroky a obmedzíte zranenia a bolesti svalov.

10. Veríte, že sa zmeniť nedokážete
Najhoršie zo všetkého je, keď si neveríte a keď neveríte tomu, že sa môžete zmeniť. Pritom pravdou je, že sa zmeniť dokážete. Len treba chcieť a cvičiť s veľkou dávkou trpezlivosti. Na to, aby ste sa zmenili, potrebujete pravidelné cvičenie a čas.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist