InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sedem nečakaných jedál, ktorým by ste sa pred tréningom mali vyhnúť

24. apríla 2018
Sedem nečakaných jedál, ktorým by ste sa pred tréningom mali vyhnúť
Keď jete pred cvičením, chcete jesť jedlá, ktoré vám dodajú dlhotrvajúcu energiu. Určité voľby však môžu byť prekvapivo nesprávne.

Prinášame vám prehľad siedmich jedál, ktoré pri konzumácii pred tréningom spôsobia viac škody ako úžitku, či už problémami so žalúdkom, svalovými kŕčmi alebo únavou:

1. Jogurt
Ak prijmete mliečne produkty krátko pred tréningom, môžete pociťovať nepríjemné pocity v žalúdku, kŕče a v najhorších prípadoch si privodiť aj hnačku. Najlepšie je vyhýbať sa im minimálne dve hodiny pred cvičením.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zelenina bohatá na vlákninu
Jedlá bohaté na vlákninu v strave chcete mať. Sú zdravé a prospešné. Pred tréningom sa však takáto zelenina nehodí. Rozhýbe totiž tráviaci systém, čo môže spôsobiť, že budete musieť prerušiť tréning a ísť na záchod. Zároveň sa viac krvi ženie do tráviaceho systému, pričom v takomto čase chcete, aby prúdila viac do svalov. Tie takto nedostanú dostatok kyslíka, cukrov a aminokyselín.

3. Zelené šťavy
Môžu byť užitočné, ale nemusia. Všetko je to o načasovaní ich príjmu. Keď ich vypijete viac ako hodinu či hodinu a pol pred tréningom, nemusia vám poskytnúť dostatok energie. Na druhú stranu, keď ich prijmete krátko pred tréningom, energiu vám dodajú, ale môžu pre vysoký obsah vlákniny spôsobiť problémy so žalúdkom, ktoré vám určite tréning nespríjemnia.

4. Avokádo
Je bohaté na tuky, ktoré sa dlhšie trávia. Počas tréningu sa môžete cítiť unavene a v horšom prípade môže avokádo a podobne na tuky bohaté pokrmy (napr. orechy) prispievať aj k svalovým kŕčom. Inými slovami, riskujete menej produktívny a menej príjemný tréning.

5. Sódovka (ochutená)
Bublinky a cukor, ktoré sa nachádzajú v sýtených sladených nápojoch môžu viesť k podráždenému žalúdku. Cukor navyše môže viesť k prudkému nárastu energie, ktorý čoskoro nasleduje prudký a nepríjemný pokles energie, ktorý si v strede tréningu pochopiteľne neželáte.

6. Proteínová tyčinka
Proteínové tyčinky majú zlú povesť a to oprávnene. Mnoho ľudí ich konzumuje pred tréningom pre nedostatok času. Ten však nemali ani na premyslenie toho, čo robia. Tieto tyčinky síce obsahujú bielkoviny, ale majú aj veľa cukrov. Tie vám dodajú rýchlu energiu, ale nie dlhotrvajúcu. Môžu teda pôsobiť to, že na vás príde v strede tréningu energetická kríza. Tréning vám skomplikujú.

7. Sladká tyčinka
Rovnaké ako u proteínových tyčiniek je to aj u sladkých tyčiniek. Obsahujú veľa cukrov, dodajú veľa energie, ale dôjde u nich aj rýchlej energetickej kríze. Aj tu si môžete všimnúť, že proteínová tyčinka je len preceňovaná štandardná tyčinka obohatená o trochu bielkovín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist