InstagramFacebookYoutube
Tréning

Čo je lepšie, klasický alebo kruhový tréning?

16. septembra 2019
Čo je lepšie, klasický alebo kruhový tréning?
Ak ste už posilňovali, tak ste s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou cvičili s využitím klasických sérií. Je pravdepodobné, že ste sa streli aj s kruhovým tréningom. Možno už viete posúdiť, ktorý vám vyhovuje viac. Ktorý je však lepší?

Stále sa najčastejšie pri posilňovaní využíva cvičenie pomocou klasických „priamych“ sérií. Ide o také cvičenie, pri ktorom vykonáte najskôr všetky série jedného cviku a potom prejdete na ďalší cvik, ktorý tiež vykonáte vo všetkých sériách predtým, ako prejdete na ďalší.

Populárnou alternatívou je tzv. kruhový tréning, ktorý je tiež často využívaný. V tomto prípade odcvičíte jednu sériu jedného cviku, prejdete na jednu sériu ďalšieho cviku a takto postupujete, až kým neodcvičíte sériu posledného cviku. Zväčša medzi cvikmi neoddychujete, pauzu si dáte po dokončení posledného cviku – dokopy ich býva minimálne päť. Po prestávke zopakujete tento „kruh“ ešte niekoľkokrát.

Článok pokračuje pod reklamou


Ani v tomto prípade sa nedá jasne povedať, ktorý zo spôsobov cvičenia je lepší. Dalo by sa skonštatovať, že ten, ktorý vám vyhovuje viac. Ten, ktorý vás udrží pri pravidelnom cvičení. Je tu však niekoľko rozdielov, ktoré tieto dva druhy cvičenia robia vhodnejšie pre iné ciele.

Klasické cvičenie je vhodnejšie, ak sa primárne snažíme budovať svalovú hmotu a silu. Je vhodnejšie vtedy, keď sa využívajú vysoké váhy – potrebujete prestávky a lepšiu koncentráciu na cvik. Je ideálne pre vzpieračov. Hodí sa tiež pre začiatočníkov, ktorí ešte len začínajú budovať svoju kondíciu.

Kruhový tréning je zase lepší pre tých, ktorí chcú chudnúť alebo cvičia z dôvodu udržiavania či zvyšovania svojej kondície. Taktiež je excelentnou voľbou pre tých, ktorí chcú využiť ponúknutý čas na maximum – sú časovo efektívnejšie.

A hoci sa kruhové tréningy spájajú predovšetkým s chudnutím, dajú sa využiť aj pri budovaní svalovej hmoty. Sú teda všestranné. Mnohí cvičenci z praktických skúseností tiež tvrdia, že sú záživnejšie a čas pri nich ubieha rýchlejšie. Ak aj vás zaujali, môžete si pozrieť niekoľko tréningov, ktoré sme vám v minulosti priniesli:

Kettlebell a krátky kruhový tréning? S týmto schudnete aj doma
Budujte svaly s jednoručkami a týmto kruhovým tréningom
Kruhový tréning – tréningový program pre vás
Kruhový tréning, po ktorom nestihnete žmýkať prepotené tričko



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist