InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Čo povedať niekomu, koho chcete motivovať k cvičeniu?

20. októbra 2019
Čo povedať niekomu, koho chcete motivovať k cvičeniu?
Ak chcete niekoho k niečomu motivovať, nejde jednoducho len o vyrieknutie nejakých slov. Je to o tom, aby ste povedali tie správne slová tým správnym spôsobom.

Ak chcete motivovať niekoho z vašich blízkych k tomu, aby začal pravidelne cvičiť alebo zmenil svoj životný štýl k lepšiemu, mali by ste to vedieť odkomunikovať tak, aby váš hlavný odkaz neskončil stratený v spŕške slov alebo nebol zle pochopený.

Ak chcete niekoho motivovať, musíte to robiť správne. To sa však ľahšie povie, ako urobí, Nie každý je rodeným motivačným rečníkom. Ak medzi nich nepatríte, nemusíte mať ešte dôvod na zúfanie.

Článok pokračuje pod reklamou


Existuje totiž návod, ktorý vám pomôže vyrovnať sa s takýmito situáciami a ktorý vám pomôže niekoho stimulovať k tomu, aby sa viac hýbal a pri aktívnom spôsobe života aj vydržal:

1. Zdôraznite silu a zdravie, nie vzhľad
Psychológovia zistili, že pri rovnakom tréningovom pláne boli nadšenejšie a motivovanejšie tie osoby, ktorých osobný tréner motivoval komentármi o zlepšení sily a zdravia ako tie osoby, ktorých osobný tréner zdôrazňoval chudnutie a vzhľad postavy. „Toto cvičenie je dôležité pre rozvoj tvojej sily a zdravia“ je lepšie, ako „Týmto cvikom spáliš tuky z tvojich nôh a zbavíš sa celulitídy“. Zdôrazňovať môžete aj zlepšenie nálady, zvýšenie energie, viac funkčnej sily do bežného života a podobne.

2. Podporte zdokonaľovanie zručnosti pred víťazstvom
To, čo platí u školákov, platí aj u dospelých. Motivujúcejšie je, ak človeka chválite za snahu a premýšľanie o hľadaní riešenia daného problému, ako keď si všímate len výsledky jeho snahy a úspechy. Myslíte teda pri motivovaní na vyzdvihovanie významu samotnej činnosti pred tým, aké výsledky môže priniesť. Podporte proces, tvrdú prácu a trpezlivosť. Uistite sa, aby daná osoba nebola rýchlo odradená od cvičenia, ak nebude vidieť rýchle výsledky.

3. Buďte oporou, nie kritikom
Niektorí ľudia sa dokážu namotivovať, aby ukázali kritikom, že sa mýlia. U väčšiny ľudí to však motorom k úspechu nie je. Väčšinu ľudí kritické komentáre len odrádzajú od ďalšej snahy a sú náchylnejší na rezignáciu. Nebuďte teda kritikom, ale oporou. Aj keď niečo nevyjde stopercentne, motivujte ocenením aspoň toho úsilia, aby daný človek v ňom pokračoval aj naďalej. Motivujte ho tým, že ak bude takto pokračovať, výsledky sa časom určite dostavia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist