InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Prečo vás bolia kríže? Toto sú hlavné príčiny

30. októbra 2020
Prečo vás bolia kríže? Toto sú hlavné príčiny
Bolesť krížov sa v určitom bode života dotkne väčšiny ľudí. Nie je príjemná a niekedy sa proti nej bojuje len s ťažkosťami. Pôvod má v zlom životnom štýle alebo v zdravotných problémoch akútneho či chronického charakteru.

Vo všeobecnosti sa dá pôvod bolesti krížov dá hľadať v nasledujúcich piatich príčinách:

1. Obezita
Samá o sebe bolesť nespôsobuje, ale je veľkým rizikovým faktorom. Nadváha a obezita zvyšujú riziko zranenie chrbtice a taktiež aj zväčšujú záťaž, ktorej chrbtice čelí. Mnoho ľudí cíti úľavu, ak dokážu dostať svoju hmotnosť späť pod kontrolu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Natiahnutie svalov
Za bolesť krížov v mnohých prípadoch môžu svalové zranenia, ktoré môžu byť následkom aj vcelku bežných činností, pri ktorých urobíme jeden zlý pohyb. Z týchto poranení sa dá zotaviť, ale dĺžka zotavovania je u každého iná. Tie ľahšie sa zahoja do niekoľkých dní, vážnejšie do niekoľkých mesiacov. Minimalizovať riziko takýchto svalových zranení môžete tým, že budete udržovať svaly pružné, budete posilňovať stred tela a dvíhať ťažké predmety so správnou technikou.

3. Poškodenie alebo vysunutie platničky
Stavce v chrbtici oddeľujú platničky, ktoré sú najnáchylnejšie na degeneráciu práve v oblasti krížov. K degenerácii môže dochádzať starnutím i zranením pri nejakej činnosti, vrátane cvičenia. Pri cvičení a športovaní častejšie dochádza k vysunutiu platničky. V oboch prípadoch dochádza k dráždeniu nervov a často pacienti pociťujú bolesť aj v nohe. V mnohých prípadoch sa už tieto zranenia nedajú odčiniť a človeku zostáva už len manažovať ich prejavy. Preto je dôležité cvičiť rozumne a udržiavať si zdravú hmotnosť.

4. Slabé držanie tela
Slabé držanie tela či v stoji alebo pri sedení môže viesť k svalovej nerovnováhe. Svaly okolo bedier sú tuhé, čo spôsobuje bolesť krížov. Tú umocní, ak máte slabé brušné svaly alebo svaly spodnej časti chrbta. Prevenciou je len to, aby ste svoje delo držali správne a nesedávali dlho za počítačom.

5. Osteoartritída
Ide o kĺbové ochorenie, ktoré spôsobuje bolesti kĺbov, kĺbovú stuhnutosť i degeneráciu. Jej výskyt sa zvyšuje zvyšujúcim sa vekom, nadváhou, cukrovkou či genetikou. Na chrbtici sa prejavuje bolesťou najmä v oblastiach krku a krížov. So starnutím a genetikou veľa urobiť nemôžete, ale vhodnými spôsobmi dokážete udržovať zdravú hmotnosť a znižovať riziko cukrovky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist