InstagramFacebookYoutube
Výživa

Najlepšie zdroje vlákniny

13. júla 2018
Najlepšie zdroje vlákniny
Dostať do tela dostatok vlákniny je dôležité pre zachovanie dobrého zdravia, nie len dobrého trávenia. Vláknina má totiž aj protizápalové účinky, zohráva dôležitú úlohu v rámci imunitného systému a má vplyv aj na zdravie mozgu.

Denne by ste mali prijať aspoň 35 gramov. Ak potrebujete nájsť osvedčené, ľahko dostupné potraviny, ktoré sú bohaté na obsah vlákniny a neobsahujú lepok, potom ste na správnom mieste. Ponúkame vám prehľad tých najlepších zdrojov vlákniny.

1. Fazuľky

Pokiaľ sa jedná o vlákninu, tak len málo jedál sa môže vyrovnať fazuľkám. Jedna šálka varenej fazule obsahuje minimálne 12 gramov vlákniny – táka sa to cíceru. Iné druhy fazule obsahujú aj viac - Azuki fazuľa 17 a fazuľa modrá dokonca 19. Po 16 gramov nájdete v šošovici a fazuli červenej. Strakatá fazuľa a fazuľa čierna obsahujú 15 gramov vlákniny na jednu šálku.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Orechy

Orechy patria do skupiny jedál, ktorých konzumáciu si ľudia radi vychutnajú. Nepražené a nesolené majú väčšie výhody. Pri 30 gramov je ich obsah vlákniny nasledujúci: 12 gramov pri para orechoch a píniových orechoch, 4 gramy pri mandliach, 3 gramy pri pistáciách, 2 gramy pri vlašských orechoch a 1 gram pri kešu.

3. Semená

Mnoho ľudí semená nezaujímajú, ale pritom obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Štvrtina šálky sezamových semiačok obsahuje 4 gramy vlákniny, polovica šálky slnečnicových 6 gramov a tekvicových 3 gramy. Dve polievkové lyžice ľanových semiačok obsahujú 4 gramy a semienka chie dokonca 10.

4. Bobuľovité ovocie

Jedným z najpopulárnejším zdrojov vlákniny je bobuľovité ovocie a to pre svoju osviežujúcu a dobrú chuť. Chutia skvelo, ale obsahujú aj veľa vlákniny. Ak by sme si ich dali do šálok, jedna šálka čiernej bázy má najviac vlákniny – 10 gramov. O dva gramy menej obsahujú černice a maliny. Čučoriedky obsahujú štyri gramy vlákniny a jahody tri gramy.

5. Celozrnné produkty

Známym kvalitným zdrojom vlákniny sú celozrnné produkty. Najviac gramov na jednu šálka nájdeme v ovsených vločkách (8 g). Kvalitným zdrojom sú však ešte zrná láskavca (5 g), pohanka (5), quinoa (5 g) a hnedá ryža (4 g). Všetko sú to výrobky neobsahujúce lepok.

6. Listová a tekvicovitá zelenina

Zo zeleniny sú najlepším zdrojom vlákniny šaláty a rôzne odrody tekvíc. U jednej šálky varenej listovej zeleniny je najbohatším zdrojom vlákniny špenát a kapusta s piatimi gramami. Štyri obsahuje mangold a 2,6 gramu kel. Tekvicovitá zelenina tieto množstva prekoná. Tekvica obyčajná (9 g), tekvica muškátová (6 g), tekvica veľkoplodá (7 g) majú väčší obsah ako to najlepšie z listovej, žltá cuketa obsahuje 5 gramov vlákniny, cukina 3 gramy.

Letný režim, pôvodne z : 24.09.2013.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist