InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Tri suplementy budujúce svalovú hmotu, o ktorých ste nepočuli

02. mája 2018
Tri suplementy budujúce svalovú hmotu, o ktorých ste nepočuli
To, že niektoré doplnky výživy pomáhajú priamo či nepriamo k budovaniu svalovej hmoty je dobre známy fakt. Dobre známe však pre vás nemusia byť nasledujúce tri suplementy, ktoré prispievajú práve k rastu svalov.

O jednom suplemente sme už síce v minulosti písali, ale i tak nie je vo všeobecne veľmi spopularizovaný. O ďalších dvoch, najmä o tom poslednom, to platí dvojnásobne. Ak chcete skúsiť niečo nové, dajte šancu týmto druhom doplnkov výživy:

1. Betaín
Ide o aminokyselinu, ktorá funguje na princípe podporovania proteínovej syntézy v ľudskom tele. Už po dvoch týždňoch užívania sa preukázal nárast sily pri drepoch, rovnako ako aj nárast svalovej vytrvalosti. Zvýšili sa aj rastový hormón a IGF 1. Štúdia z roku 2013 odhalila, že dve dávky s obsahom 1,25 gramu betaínu denne užívané šesť týždňov zvýšili svalovú hmotu o 1,8 kilogramu v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Článok pokračuje pod reklamou


2. L-citrulín
Takisto ide o aminokyselinu, ktorá sa v obličkách mení na ďalšiu aminokyselinu L-arginín a kysličník dusnatý. Ten pomáha zvyšovať prietok krvi, čo okrem iného zvyšuje napumpovanie svalov a pomáha lepšie zásobovať svaly potrebnými živinami. L-citrulín zmiešaný s kyselinou jablčnou vytvára Citrulín malát, ktorý zlepšuje aj silovú výkonnosť.

3. Tongkat Ali
Ide o výťažok z koreňov rovnomenného stromu, ktorý je doma v Malajzii, Thajsku a Indonézii. Jeho korene zvyšujú sexuálnu výkonnosť a výťažok sa používa pri liečení problémov s erekciou. Pozitívne účinky má však aj na náladu a hladinu testosterónu, vďaka čomu významne podporuje aj proces budovania sily a svalovej hmoty.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist