InstagramFacebookYoutube
Tréning

Doska (plank) – štyri pozitíva z každodenného cvičenia

10. mája 2018
Doska (plank) – štyri pozitíva z každodenného cvičenia
V jednoduchosti je krása. Niekedy aj tie najjednoduchšie cviky vedú k najväčším prospešným účinkom. Toto platí aj o doske. Keď sa jej budete venovať pravidelne, získate z nej viac ako len silnejšie brušné svalstvo.

Doska, alebo v angličtine „plank“, je jednoduchý cvik, u ktorého však platí, že pre optimálne výsledky je nevyhnutná znalosť jeho správnej techniky. V jednoduchosti – vaše telo, od hlavy až po päty, musí tvoriť rovnú líniu. Keď ich budete vykonávať denne správnou technikou, odvďačia sa vám týmto:

1. Budete mať silnejšie a krajšie brucho
Dosku cvičia ľudia najmä preto, že pomáha vybudovať silné a vyšportované brucho. Okrem toho však do cvičenia zapája aj iné významné svaly, ktoré zlepšia výkonnosť cvičenca pri iných cvikoch, zlepšia výkonnosť v športoch a aktivitách, ktoré si vyžadujú vytáčanie v páse, prípadne predkláňanie a zakláňanie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Znížite si riziko poranení chrbta
Doska pomáha posilňovať svaly v oblasti strednej časti tela, čo vedie k tomu, že budete mať silnejší chrbát a nebude kladený taký tlak na bedrá. Pravidelné cvičenie tohto cviku vedie k menšej bolesti chrbtice a zosilnený stred tela tiež znižuje riziko poranení v tejto oblasti.

3. Podporíte si rýchlosť metabolizmu
Doska je jedným z tých cvikov, ktoré zaťažujú celé telo. Keď ich budete robiť pravidelne, spálite viac kalórií ako ktorýmkoľvek iným konvenčným cvikom na brucho. Takýmto spôsobom si môžeme pomôcť spaľovať kalórie aj vtedy, keď vediete sedavejší spôsob života. Ak presedíte za počítačom väčšinu dňa, je dobré venovať čas aj doske.

4. Zlepšíte si držanie tela
Doska má obrovský vplyv na zlepšenie držania tela a je teda dobrou správou pre tých, ktorí by si chceli držanie tela vylepšiť. Keď máte správne držanie tela, sú v korektnej pozícii aj kĺby a kosti, vďaka čomu zostanú zdravšie a svaly budú pracovať efektívnejšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist