InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Sedem spôsobov, ako sa zbaviť stresu, ktoré sa vám môžu vypomstiť

11. mája 2018
Sedem spôsobov, ako sa zbaviť stresu, ktoré sa vám môžu vypomstiť
Možno aj vy robíte jednu z nasledujúcich vecí, ktorými sa snažíte eliminovať zo svojho života stres. Na prvý pohľad znejú logicky a možno niekedy fungujú, no v mnohých prípadoch sa vám môžu vypomstiť.

Ak riešite stres, dajte si pozor na tieto riešenia:

1. Sledovanie televízie
Po dlhom ťažkom dni padne vhod vyvaliť sa na gauč a zapnúť si televíziu. Podľa vedcov však mnohí ľudia následne cítia pocit viny, že neurobili radšej niečo užitočné a tým v sebe podporujú stres. Pri sledovaní televízie si neoddýchnu, ale naopak, o energiu prídu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Neustále prehodnocovanie situácie
Je dobré si problém spôsobujúci stres rozanalyzovať a prísť na riešenie. Nie je však dobré neustále sa k tomu vracať, prehodnocovať situáciu, jej plusy a mínusy. Navyše, ani to riešenie nemusí byť najlepšie, pretože v čase stresu a nízkej nálady je ovplyvnená aj vaša schopnosť riešiť problémy. Najlepšie je sa najskôr zbaviť stresu cvičením alebo veselou hudbou.

3. Rozprávanie sa s priateľmi
Niekedy je to dobrá vec, ale väčšinou tomu tak nie je. Vedci zistili, že keď sa z problémov snažíte vyrozprávať kamarátke alebo kamarátovi, hladina stresu sa u vás v skutočnosti zvýši, pretože sa často problému venuje až príliš veľká pozornosť. Namiesto toho by ste mali povedať o svojich pocitoch raz a následne sa presunúť k potenciálnemu riešeniu.

4. Robenie viacerých vecí naraz
Síce týmto spôsobom zaplníte svoju myseľ inými myšlienkami, no podporujete tým aj iným spôsobom hladinu vášho stresu. Keď pociťujete stres, skúste radšej spomaliť a koncentrovať sa na jednu robotu, ktorú budete robiť pomalšie a koncentrovane.

5. Dlhé vyspávanie
Spánok môže byť dobrá vec na upokojenie nervov, ale ak mu venujete až príliš veľa priestoru, môže sa vypomstiť. Stanete sa letargickí, budete sa ťažšie koncentrovať a vyrovnávať s tým, čo vás trápi.

6. Jedenie upokojujúcich jedál
Jedenie jedál len pre to, aby ste sa upokojili, nie je ideálny spôsob zabíjania stresu a podporovania nálady. Stres totiž ovplyvňuje aj vaše trávenie, takže prijímané kalórie sa v tele ľahšie ukladajú ako tukové zásoby. Tento zvyk vedie k nadváhe a často aj k obezite.

7. Trávenie času na sociálnych sieťach
Niekedy sa na ťažký projekt snažíte zabudnúť alebo si od neho oddýchnuť tým, že si na desať minút sadnete za počítať a prihlásite sa napríklad na Facebook. Ale ak vaši priatelia majú tendenciu posielať negatívne správy alebo sa sťažovať, môže to vaše pocity stresu zhoršiť. Emócie za príspevkami sú nákazlivé a každý negatívny pocit má tendenciu vytvoriť nový u ďalšieho užívateľa.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist