InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Čo vám o vašom zdraví prezradia nechty?

08. júna 2018
Čo vám o vašom zdraví prezradia nechty?
Nechty vám toho môžu prezradiť veľa o vašom zdravotnom stave. Ak na nich spozorujete nejakú citeľnú zmenu, mali by ste spozornieť. Možno vám chýba niečo vo vašej strave, možno vás trápi vážnejší problém.

Tu je osem vecí, ktoré vám vaše nechty môžu o vašom zdraví hovoriť. Ak ich spozorujete a mate obavy, najlepšie je zájsť za doktorom:

1. Starnete - podobne ako pokožka, aj nechty sa starnutím vysušujú a sú krehkejšie. Ak ich máte suché, pomôže vám vazelína. Ak sa vám však aj lámu, potom vás možno trápi anémia, zvýšená činnosť štítnej žľazy alebo nejaká porucha stravovania (anorexia, bulímia).

Článok pokračuje pod reklamou


2. Máte príliš tesnú obuv - ak máte zhrubnuté alebo zdeformované nechty, potom za to môže obuv. Pravdepodobnosť je vyššia najmä u ľudí, ktorí športujú, pravidelne behávajú a chodia.

3. V diéte vám niečo chýba - malé jamky na nechtoch sú známkou toho, že vám v strave chýbajú bielkoviny, železo alebo kyselina listová. Nedostatok bielkovín značia aj biele čiary naprieč nechtami.

4. Máte zranené nechtové lôžko - zreteľná fialová pomliaždenina pod nechtom značí, že vám na nech niečo padlo. Poškodenie nechtového lôžka môžu značiť aj červené čiary pri špičke nechtu. Ničoho sa obávať nemusíte, ono sa to tiež časom stratí.

5. Máte rakovinu kože - tmavá škvrna pod nechtom, ktorá sa nezmenšuje alebo ktorá nevyrastie, môže byť znakom nádoru alebo rakoviny kože. Ak spozorujete takýto vývoj, navštívte kožného lekára.

6. Máte autoimunitnú chorobu kože - časté jamky v nechte pri správnej výžive môžu naznačovať chronický zápal pokožky. Ak máte príliš hrubé a hrudkovité nechty, mohlo by ísť o psoriázu. Psoriázu môže značiť aj žlté zafarbenie nechtov či oddeľovanie nechtov od lôžka.

7. Máte problémy s pľúcami - ľudia, ktorí fajčia, alebo ženy, ktoré si maľujú nechty tmavými lakmi, môžu mať nechty zožltnuté. Táto zmena farby však môže avizovať aj problém s pľúcami alebo lymfodém.

8. Máte kardiovaskulárne problémy - ak sa nechty zakrivujú smerom dovnútra, mohli by ste mať problém so srdcom. Hlboké ryhy cez nech značia okrem cukrovky aj ochorenie ciev. Môžu sa prejavovať aj svrbením pod nechtom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist