SlovakFitness.sk

Výživa 29. 06. 2018

Môžete byť závislí na čokoláde?

ikonka
Je čokoláda pre vás jasnou voľbou, keď vám zachutí niečo sladké? Nedokážete sa udržať pri jednom pásiku a dokážete zjesť celú čokoládu na posedenie? Trápi vás závislosť na čokoláde? Existuje vôbec niečo také?

Čokoláda je rozporuplná, pretože na jednej strane dokáže byť prospešná pre zdravie i pre chudnutie, ale na strane druhej dokáže napomáhať k nadváhe a s ňou zvyšujúcim sa rizikám pre zdravie. Kým v tomto smere je to niekedy zmätočné, istota je tá, že všetci máme radi dobrú čokoládu.

Prečo je však čokoláda jedným z najobľúbenejších pokrmov sveta? Prečo sa u nej veľa ľudí nedokáže ovládať? Sú závislí na čokoláde?

Vedci sa pozreli na to, ako dokáže mozog ovplyvňovať výber jedál. Ukázalo sa, že symptómy závislosti na jedle sa môžu vo veľkej miere podobať závislosti na drogách. Okrem iného je to aj uvoľňovaním dopamínu, čo je neuroprenášač v mozgu spojený s pocitmi uspokojenia.

Funguje to na tom princípe, že keď raz začnete myslieť na dané jedlo, v tomto prípade na čokoládu, tak si s ním začnete spájať príjemné pocity a mozog si ho začne žiadať. Keď ho potom zjete, zníži sa aktivita mozgu, ktorá je spájaná s kontrolou a silou vôle. To vysvetľuje aj to, prečo po jednej kocke čokolády túžite po ďalších, neviete sa často ovládať a pokušeniu ľahko podľahnete.

Takúto závislosť si môžete vytvoriť u množstva rozličných jedál (i činností), ktoré u vás vyvolávajú pocity blaženosti, no čokoláda je mimoriadne lákavá. Je to zrejme preto, že v sebe kombinuje cukor a tuk.

Vedci však poukázali na ďalší faktor, ktorý by mohol zvyšovať riziko závislosti na čokoláde. A tým je fakt, že pri jej konzumácii dochádza k interakcii s molekulou s názvom enkefalín, ktorá je v našom mozgu a ktorá je vo veľkom podobná endorfínom. Ako vieme, tie vyvolávajú pocity šťastia.

A hoci je veľa podobností medzi konzumáciou drog a čokolády, sú aj veľké rozdiely. Na čokoládu si neviete vytvoriť až taká intenzívnu závislosť ako na drogy. Konzumácie čokolády sa tak vzdávať nemusíte, pretože má aj svoje svetlé stránky, hlavne tá tmavá. Poznanie a pochopenie tejto druhej stránky čokolády vám však pomôže v tom, aby ste boli pri jej konzumácii obozretnejší.

O čom píše Úspech.MNE.sk?



Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:
sedem-jedal-ktore-zvysia-kolagen-vo-vasom-teleSedem jedál, ktoré zvýšia kolagén vo vašom tele najhorsie-chyby-ktore-robite-pri-prijme-bielkovinNajhoršie chyby, ktoré robíte pri príjme bielkovín cukor-a-jeho-ucinok-na-naladu-a-mozogCukor a jeho účinok na náladu a mozogco-sa-stane-ked-prestanete-jestČo sa stane, keď prestanete jesť? oreganovy-olej-poraza-plesne-aj-bakterieOreganový olej poráža plesne aj baktérie
Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
Nájdete nás aj na Facebooku.NÁVRAT HORE  hore
E-KNIHY ZADARMO · COOKIES A OS. ÚDAJE · REKLAMA · KONTAKT

© 2013 - 2018 SlovakFitness.sk

Streftec - Webdesign & Media
TOPlist