InstagramFacebookYoutube
Tréning

Absolvujte skvelý tréning za polovicu času

01. októbra 2018
Absolvujte skvelý tréning za polovicu času
Chceli by ste absolvovať kratší tréning s činkami, ale neubrať nič na jeho efektívnosti? Čo by ste povedali na to, že môžete absolvovať kvalitný tréning len za polovicu času? Skutočne sa to dá.

Tréningový objem predstavuje množstvo práce, ktoré vykonáte počas tréningovej jednotky. Je meraný počtom cvikov, sérií a opakovaní. Ak ho chcete maximalizovať pri krátkom čase, mali by ste pri cvičení uprednostniť antagonistické supersérie.

V klasických supersériach vykonáte dva cviky po sebe a až potom si doprajete prestávku. U antagonistických je však podstatou, aby ste oboma cvikmi precvičili dve protiľahlé svalové skupiny, napr. biceps s tricepsom (bicepsové zdvihy a tricepsové extenzie), hrudník s chrbtom (tlaky na lavičke a veslovanie) či predná časť stehien a zadná časť stehien (predkopávanie a zakopávanie).

Článok pokračuje pod reklamou


Nedávna štúdia profesora Gabriela Paza a kolektívu zahŕňajúca 15 rekreačných cvičencov s priemernými skúsenosťami 3,5 roka tréningu sa pokúšala zistiť rozdiel medzi antagonistickým a tradičným tréningom. Subjekty cvičili oboma spôsobmi a po cvičení boli okrem času zaznamenané aj údaje z elektromyografie (EMG) prsných svalov, širokého svalu chrbta, bicepsov a tricepsov.

Zistením bolo, že kým klasické vykonávanie cvikov trvalo v priemere 16 minút, cvičenie s využitím antagonistických sérií zabralo v priemere 8 a pol minúty. Zaujímavosťou však bolo, že kombinácia tlakov na lavičke a veslovania na spodnej kladke bola v druhom prípade vykonaná vo väčšom tréningovom objeme.

Okrem tohto efektívnejšieho využitia času vedci na základe EMG zistili, že väčšia svalová aktivácia v spomínaných svaloch bola dosiahnutá u jedincov cvičiacich antagonistické série. To znamená, že antagonistický tréning vám ušetrí čas a nezníži účinnosť tréningu, dokonca by ju mohol zvýšiť.

Ak ste teda niekto, kto sa sťažuje na nedostatok času alebo má jednoducho obmedzený čas a chce kvalitne trénovať, potom by ste mali dať tomuto spôsobu cvičenia šancu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist