InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Mýty o chrípke, ktorým by ste mali prestať veriť

05. októbra 2018
Mýty o chrípke, ktorým by ste mali prestať veriť
Chrípka je bežné ochorenie, ktoré nepoteší asi nikoho. Tie najhoršie prípady končia aj smrťou, no vo väčšine prípadov vás vyradí z bežných aktivít na minimálne niekoľko dní. Napriek tomu, že je bežná, stále o nej koluje veľa mýtov.

Chrípková sezóna je nepríjemná najmä pre ľudí, ktorí sú v kontakte s množstvom ľudí. Vírus je ľahko šíriteľný. Mnoho ľudí by sa jej pritom mohlo vyhnúť, ak by napríklad neverili niekoľkým poverám. Tu je sedem z nich:

1. Z očkovania proti chrípke ochoriete - v roku 2015 jeden prieskum zistil, že 43 % ľudí verí tomuto mýtu. Nie je to však pravda, pretože vakcíny buď obsahujú neaktívny vírus alebo len maličký kúsok vírusu, ktorý sa nevie replikovať a vaše telo si s ním poradí. Problémom však je, že telo potrebuje asi dva týždne, aby si vytvorilo protilátky. Dovtedy môžete chrípku od niekoho chytiť. Očkovania však za to nemôže.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Ak ste už v tomto roku mali chrípku, zaočkovať sa nemusíte - rokom cirkuluje mnoho chrípkových vírusov, pričom vakcíny sú tvorené na základe toho, ktoré kmene vedci predpokladajú pre dané obdobie. Preto môžete dostať chrípku aj viackrát za rok.

3. Je ľahké rozoznať chrípku od nádchy - obdobia nádchy a chrípky sa zvyknú krížiť, a tak je pre niekoho ťažké spočiatku rozoznať aké ochorenie ho trápi, hlavne ak je nádcha vážnejšia. Chrípku od nej však odlíšite, že jej prejavy sú agresívnejšie a dlhšie. Sprevádzajú ju aj zvýšená teplota, svalová slabosť či bolestivosť tela.

4. Nemôžete dostať chrípku, ak ste zaočkovaní - vakcíny znižujú riziko ochorenia, ale existuje veľa druhov chrípky, a tak je možné, že budete nakazení iným druhom, prípadne takým, ktorý vie obísť imunitný systém človeka, ako napr. H3N2. Prejavy ochorenia by však u vás mali byť miernejšie, ako bez očkovania.

5. Nákazliví ste len prvých 48 hodín - aj keď symptómy u vás začínajú ustupovať, stále môžete šíriť chrípku cez sliny alebo pot. Deti pritom majú tendenciu byť nákazlivé dlhšie ako dospelí. Tí môžu niekoho nakaziť aj päť až sedem dní od prepuknutia ochorenia.

6. Umývaním rúk sa pred chrípkou ochránite - je dôležité umývať si ruky, ale vo väčšine prípadov sa nakazíme chrípkou dýchaním. A to ani nikto okolo nás nemusí kašlať. Ruky si poctivo umývajte, ale vyhýbajte sa ľuďom s potenciálnymi symptómami ochorenia.

7. Ak ste neboli zaočkovaní doteraz, tak je neskoro - neexistuje žiaden stanovený dátum, kedy by bolo očkovanie už neskoré. Vo všeobecnosti sa chrípková sezóna začína v októbri alebo v novembri, ale vrcholí v decembri či v januári. Niekedy však môže trvať až do mája.

Zdroj: Prevention


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist