SlovakFitness.sk

Výživa 26. 10. 2018

Ako vás udrží vláknina dlhšie mladými?

ikonka
Vláknina je oceňovaná za svoj prínos k zdraviu tráviaceho systému, ale poskytuje ešte omnoho viac výhod, ktoré vás zároveň pomôžu udržať čo najdlhšie vo fyzicky mladom stave.

Ak sa chcete čo najdlhšie cítiť dobre a čo najdlhšie sa pýšiť dobrým zdravotným stavom, potom by ste sa mali uistiť, že budete prijímať dostatok vlákniny, ktorá má pre vás pripravené tieto prospešné účinky:

1. Vláknina reguluje hmotnosť človeka - jedlá bohaté na vlákninu dokážu človeka zasýtiť na dlhšie, čo vedie k obmedzeniu príjmu kalórií. Navyše, väčšinou majú jedlá bohaté na vlákninu menšie množstvo kalórií, a tak podporujú chudnutie a udržiavanie hmotnosti aj takým spôsobom.

2. Znižuje zlý cholesterol - rozpustná vláknina sa spája s žlčovými kyselinami a stimuluje ich tvorbu. Vďaka tomu sa z krvi odoberá cholesterol, ktorého hladina tak klesá. Väčšina z neho je pritom z toho „zlého“ typu LDL.

3. Chráni človeka pred cukrovkou - štúdia z roku 2009 prišla na to, že ľudia, ktorí prijímajú menej ako 20 gramov vlákniny denne, majú o 50 percent vyššie riziko rozvoja cukrovky 2. typu ako tí, ktorí prijímajú 31 gramov a viac. Je to preto, že vláknina spomaľuje absorpciu sacharidov.

4. Obmedzuje zápalové procesy - chronický zápal v tele je spojený s viacerými zdravotnými komplikáciami, ako sú artritída, Alzheimer či určité druhy rakoviny. Viacerú štúdie ukázali, že nerozpustná vláknina vedie k znižovaniu zápalov v tele.

5. Chráni kĺby - vláknina tiež znižuje riziko artritídy. Vedci zistili, že ľudia, ktoré prijímali 30 gramov vlákniny denne, mali o 30% nižšie riziko osteoporózy ako tí, ktorí prijímali len 8 gramov. Tí, ktorí prijímali 25 gramov, ho mali nižšie o 61 % oproti tým, ktorí prijímali 14 gramov.

6. Znižuje riziko rakoviny - príjem vlákniny je spojený aj so znižovaním rakoviny. Každodenné jedenie 90 gramov nespracovaných obilnín bohatých na vlákninu pomohlo znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka o 17 percent.

7. Podporuje dobré baktérie v tráviacom systéme - vláknina sa netrávi, ale kvasí. Kým sa dostane do hrubého čreva, pomáha vďaka tomu k množeniu a fungovaniu dobrých baktérií v žalúdku. To tiež vedie k posilňovaniu imunitného systému a kontrole zápalov.

O čom píše Úspech.MNE.sk?



Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:
ako-prestat-s-bezmyslienkovym-jedenimAko prestať s bezmyšlienkovým jedením?myty-o-vyzive-vdaka-ktorym-mozete-priberatMýty o výžive, vďaka ktorým môžete priberaťlepsia-chut-i-viac-zivin-obohatte-si-takto-bielu-ryzuLepšia chuť i viac živín: Obohaťte si takto bielu ryžuvyzivou-k-zdravemu-srdcu-4-cenne-tipyVýživou k zdravému srdcu: 4 cenné tipyaj-zdrava-zelenina-moze-niekedy-skoditAj zdravá zelenina môže niekedy škodiť
Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
Nájdete nás aj na Facebooku.NÁVRAT HORE  hore
E-KNIHY ZADARMO · COOKIES A OS. ÚDAJE · REKLAMA · KONTAKT

© 2013 - 2018 SlovakFitness.sk

Streftec - Webdesign & Media
TOPlist