InstagramFacebookYoutube
Výživa

Mýty o výžive, vďaka ktorým môžete priberať

13. novembra 2018
Mýty o výžive, vďaka ktorým môžete priberať
Prinášame vám výpis niekoľkých mýtov, ktoré spôsobujú to, že namiesto toho, aby ste si váhu udržiavali alebo chudli, tak si ju zvyšujete. Ide o mýty, ktoré majú opačný efekt, ako by ste si mohli myslieť.

1. Kalória je kalória - mnoho ľudí verí, že všetky kalórie sú rovnaké. Nie je tomu tak. Sú dobré a sú aj zlé kalórie. Za tie zlé možno považovať všetky z nezdravých jedál, polotovarov, sladkostí, alkoholu. Sú to kalórie, ktoré neprinášajú žiadnu alebo nie veľkú pridanú hodnotu. Kalórie z ovocia, zeleniny či mäsa prinášajú so sebou aj užitočné živiny.

2. Ovsená kaša je na raňajky zdravá - nemusí tomu tak byť vždy. V prvom rade, tie predpripravené v obchodoch sú často plné cukrov. Následne si aj tú domácu kašu môžete pokaziť doplnkami, ktoré sú bohaté na cukor. Preto sa treba držať podomácky urobenej základnej ovsenej kaše, ktorú si môžete doplniť len o trochu ovocia.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Vaječné žĺtka zvyšujú cholesterol - je pravdou, že obsahujú cholesterol, ale ten nezvyšuje hladinu toho zlého cholesterolu vo vašom tele. Naopak, sú plné iných užitočných látok, ktoré podporujú správnu činnosť tela a teda aj efektívnejšie chudnutie.

4. Diétne sódy sú lepšie ako klasické - umelé sladidlá v diétnych nápojov stimulujú telo k produkcii inzulínu, ktorý podporuje ukladanie tukov.

5. Červené mäso je zlé - naopak, môže byť pre vás dobré, pretože obsahuje bielkoviny, zinok, železo a vitamíny B. Zasýti vás a telu pomôže fungovať lepšie. Netreba to však preháňať a treba vyberať len mäso zo zvierat odchovaných na tráve.

6. Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa - jeden výskum zistil, že v chudnutí nie je rozdiel medzi ľuďmi, ktorí jedia raňajky a ľuďmi, ktorí ich vynechávajú. Niekomu vyhovuje jedno, niekomu druhé. Ak nie ste ráno hladní, nemusíte to s raňajkami preháňať.

7. Med je lepším zdrojom cukru ako kukuričný sirup - cukor je cukor a nezáleží na tom, z ktorého zdroja pochádza. Med má svoje prospešné účinky na zdravie, ale z pohľadu chudnutia je rovnaký ako kukuričný sirup, ktorý sa stal postrachom postrachov.

8. Očistou sa zbavíte toxínov - mnoho ľudí skúša rôzne nápoje a džúsy, aby očistili svoje telo od toxínov. V skutočnosti však prijímajú iba väčšie množstvo cukrov a kalórií, ktoré môžu spôsobiť priberanie. Očista nie je nutná, pretože telo sa zbavuje toxínov automaticky a priebežne.

9. Pre chudnutie musíte jesť niekoľko malých jedál - niekomu tento prístup môže vyhovovať, ale vedci zistili, že je efektívnejšie mať medzi jedlami dlhšie prestávky – telo sa dokáže reštartovať a podporí chudnutie.

10. Odtučnené mliečne výrobky sú lepšie - tuky z vás nerobia nevyhnutne tučných ľudí. Nízkotučné mliečne výrobky môžu byť pre udržiavanie hmotnosti ešte horšie – obsahujú viac cukrov, aby chutili lepšie.

11. Nemáte radi sladké? Cukor nemusíte riešiť - to, že jedlo nie je sladké, neznamená, že neobsahuje cukor. Cukor nájdete aj v produktoch z bielej múky, ako sú pečivo či cestoviny.

12. Pohár vína vám pomôže lepšie zaspať - zaspávanie síce môže byť skutočne ľahšie, ale spracovanie alkoholu telom nakoniec spánku neprospieva. A keď nie je spánok kvalitný, zvyšuje sa pravdepodobnosť prejedania.

13. Bezlepkové jedlo je zdravé - mnoho ľudí je bezlepkové potraviny len preto, že s nimi chcú schudnúť. Nie všetko bezlepkové je však zdravé a vhodné pre chudnutie. Aj sušienky bez lepku obsahujú veľa cukrov a kalórií.

14. Chudnutie si vyžaduje silu vôle - dôvodom, prečo ľudia zhrešia v diéte nie je to, že by im chýbala silná vôľa, ale to, že nemajú dobre zostavený jedálniček. Ak si zoptimalizujete výživu a budete jesť tie správne jedlá, ak budete dobre spávať a vyhýbať sa stresu, potom budete robiť aj lepšie rozhodnutia v strave.

15. Nízko sacharidová diéta je jediná cesta k chudnutiu - dá sa chudnúť s obmedzeným príjmom sacharidov pomerne pohodlne, ale nemôžeme z nich robiť niečo strašné. Ich príjem je dôležitý pre telo a dokonca aj pre chudnutie. Samozrejme, záleží na tom, aké sacharidové jedlá jete. Je totiž rozdiel medzi sladkosťami a zeleninou.

Zdroj: Reader‘s Digest


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist