InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako sa vrátiť na správnu koľaj po dni podvádzania?

04. decembra 2018
Ako sa vrátiť na správnu koľaj po dni podvádzania?
Deň podvádzania v diéte nemusí byť nevyhnutne až taká zlá vec, hlavne po dlhodobej reštrikčnej diéte. Niekedy však máme takýto deň aj neplánovane, či už vďaka nejakej oslave, športovej udalosti alebo jednoducho preto, že pokušenie na nás narazilo v slabej chvíľke. Ako sa vrátiť po takom dni na tú správnu koľaj?

Deň podvádzania v diéte nemusí mať vplyv len na vašu fyzickú stránku. Ak bol neplánovaný, môže u vás vyvolať aj negatívne pocity. A to môže byť často horšie. Uvedomte si však, že ste nezlyhali. Občas sa to stane každému. Dôležité je, aby ste následne urobili tieto štyri kroky:

1. Reštartujte svoje telo množstvom vody
Deň podvádzania negatívne ovplyvní vaše telo i dušu – prijali ste predsa veľké množstvo zbytočnej energie. Prvou vecou, ktorú musíte na ďalší deň urobiť, je pomyselne stlačiť tlačidlo „reštart“. Ako na to? Na začiatok je dôležité piť veľa vody, ktorá pomôže s hydratáciou, trávením, energiou i prečistením mysle. Ak sa zameriate na jej častejšie pitie, obnovíte aj svoju koncentráciu. Taktiež pomôžete telu vyplaviť soľ, cukor a toxíny. Po dni podvádzania by ste jej mali byť viac ako bežne. Vyvarujte sa pitiu alkoholu i kávy.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Vráťte sa späť na správnu dráhu
Čo najrýchlejšie sa po takom dni vráťte k diéte a cvičeniu, ktoré boli pre vás bežné pred zlomovým dňom. Čím viac budete čakať, tým to pôjde ťažšie a tým sa zvýši riziko negatívnych následkov. V prvý deň by ste mali vo výžive byť 100-percentní. Skúste na deň podvádzania nadviazať dňom bielkovín a zeleniny, vďaka čomu pomôžete aj znížiť príjem ďalšej energie a aspoň nejako vykompenzujete to zvýšenie z predošlého dňa.

3. Spáľte viac kalórií
Mnoho ľudí reaguje na deň podvádzania tým, že sa ho na druhý deň snaží vykompenzovať poctivejším cvičením. A na tom nie je nič zlé. Mali by ste spáliť viac kalórií, ale zase by ste to nemali ani preháňať. Najmä sa vyvarujte dlhému kardiu, ktoré ešte viac zvýši stres na vaše telo. Nepreháňajte to teda a pridajte len pár sérií a pár minút (10-20) kardia navyše.

4. Posuňte sa ďalej a nemyslite už na to
Z emocionálneho a mentálneho hľadiska je dôležité nebrať deň podvádzania za tragédiu alebo veľké zlyhanie. Jednoducho sa s ním musíte zmieriť – stal sa, už s tým nič neurobíte. Pohnite sa teda ďalej a už na to nemyslíte. Je bežné, že vás to pár dni môže trápiť, ale vy namiesto negatívnym myšlienok musíte svoju pozornosť stopercentne venovať tomu, aby ste opäť poctivo jedli a poctivo cvičili. Jeden deň vám celé snaženie nepokazí. A keď sa na druhý deň cítite fyzicky i mentálne zle, aspoň vám to pripomenie, že je to niečo, čomu sa v budúcnosti budete chcieť vyvarovať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist