InstagramFacebookYoutube
Výživa

Dôvody, prečo by ste mali dať šancu prerušovanej hladovke

04. januára 2019
Dôvody, prečo by ste mali dať šancu prerušovanej hladovke
Prerušovaná hladovka je jednou z diét, ktorých obľuba rastie najmä pre jej vplyv na znižovanie telesnej hmotnosti. Efektívnejšie chudnutie však nie je jediným dôvodom, prečo by ste jej mali dať šancu.

Prerušovaná hladovka je systém jedenia, pri ktorom typicky 16 hodín zo svojho dňa nekonzumujete potravu a jete len počas povolených ôsmich hodín. Väčšinou tak ľudia neraňajkujú a prvé jedlo majú až okolo obeda.

A aké výhody má takéto stravovanie?

Článok pokračuje pod reklamou


1. Efektívne chudnutie
Populárnym benefitom je, že tento spôsob stravovania podporuje chudnutie. Podporuje ho tým, že zvyšuje metabolizmus, teda množstvo kalórií spálených v pokoji. Deje sa to vďaka tomu, že hladovanie vedie k produkcii proteínov, ktoré znižujú efektivitu tela. To však vedie len k tomu, že telo potrebuje viac energie (kalórií), aby zaistilo svoju aktivitu. Berie si ich z tukov a sacharidov.

2. Zlepšenie fyzického zdravia
Výskumy ukazujú, že prerušovaná hladovka podporuje imunitný systém, čo znamená, že vďaka nej môžete byť menej často chorí a tým pádom sa aj menej často budete musieť vzdať svojich aktivít, športovania či cvičenia. Podporuje zdravie srdca a podporuje normálnu inzulínovú senzitivitu. Zlepšuje aj regeneráciu po fyzickej záťaži.

3. Zlepšenie duševného zdravia
Podporuje zdravie mozgu tým, že podporuje rast neurónov, podporuje pamäť a dokonca je vhodná pri zotavovaní sa z mŕtvice alebo iného mozgového zranenia. Znižuje riziko neurodegeneratívnych chorôb, ako sú Parkinson či Alzheimer. Zároveň upokojuje a lepšie reguluje náladu potlačovaním napätia a stresu.

4. Pohodlnosť prístupu
Na prerušovanej hladovke je pohodlné to, že ráno vstanete a nemusíte si robiť raňajky. Doobeda sa nemusíte zaťažovať jedením a môžete sa koncentrovať len na prácu. Počas osemhodinového okna sa zároveň príliš nemusíte starať o to čo jete, pretože vám táto diéta poskytuje väčšiu flexibilitu vo výbere.

5. Ľahšie cestovanie medzi pásmami
Ak často cestujete a meníte počas letu časové pásma, prerušovaná hladovka vám pomôže aj s tým. Telo svoj rytmus viaže na svetlo, vďaka čomu vieme, kedy máme ísť spať a kedy vstávať. Keď meníte časové pásma, musí sa tomu prispôsobiť aj telo, a preto vtedy pociťujete veľkú únavu. Okrem svetla však na to vplýva viacero činiteľov a medzi tie najvýznamnejšie patrí aj jedenie. Tým, že vďaka prerušovanej hladovke môžete jesť počas rovnakého obdobia, umožníte telu prispôsobiť sa zmene rýchlejšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist