InstagramFacebookYoutube
Výživa

Spoznávame mýty o tukoch. Ako je to s nimi v skutočnosti?

29. januára 2019
Spoznávame mýty o tukoch. Ako je to s nimi v skutočnosti?
Chcete vyzerať lepšie, spáliť tuky a potenciálne si zlepšiť aj svoje zdravie? Potom zabudnite na niekoľko z najväčších mýtov týkajúcich sa stravy, konkrétne nepravdivých tvrdení dehonestujúcich tuky.

1. To, čo je nízkotučné, je zdravé
Nízkotučné výrobky sú výsledkom marketingových aktivít výrobcov a žiaden zdravotný základ v týchto tvrdeniach hľadať nemusíte. Nízkotučné totiž automaticky vôbec neznamená aj zdravé. Tuky v nízkotučných potravinách sa musia nejako nahradiť a väčšinou je to cukrami a umelými látkami, čo z nich potenciálne robí pre zdravie horšie potraviny.

2. Celé vajcia sú nezdravé
Vajcia sú vyzdvihované i zatracované. Mnoho ľudí došlo k záveru, že bielka sú dobré a žĺtka zlé, pretože obsahujú veľa tukov a zvyšujú cholesterol. V skutočnosti je však zdravé jesť vajcia celé aj so žĺtkom. Ten obsahuje hlavne mononenasýtené tuky, potom v menšom množstve nasýtené a polynenasýtené. Žĺtok tiež obsahuje niekoľko užitočných živín. A vedci opakovane nedokázali preukázať tvrdenia, že sú celé vajcia zlé pre kardiovaskulárne zdravie a dokonca zistili, že sa cholesterol u testovaných subjektov zlepšil, ak jedli vajcia celé a nie len bielky.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Potrebujeme viac omega-6 mastných kyselín
Sú dva druhy esenciálnych mastných kyselín, ktoré by sme mali pravidelne prijímať – omega-6 a omega-3. Väčšina ľudí má dostatok omega-6 mastných kyselín, ktoré sú prozápalové. Napriek tomu ich telu stále dodávajú namiesto toho, aby zvýšili príjem omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalové účinky. Ideálne je prijímať tieto mastné kyseliny v pomere 7:1 a hoci 7 sa oproti 1 zdá veľa, modernou stravou omega-6 mastné kyseliny získate hravo aj vo väčšom pomere. Preto ich viac nepotrebujete.

4. Kokosový olej je najlepší
Kokosový olej získal na veľkej popularite a mnohí tvrdia, že je to najlepší druh tukov. Nie je to však žiadne super jedlo ani najlepší druh tuku. Je preceňovaný. Ak ním pri varení nahrádzate bežný rastlinný olej, prakticky tým žiaden významný prínos nezískate. Ani z dlhodobého hľadiska vám schudnúť nepomôže.

5. Tuk nie je funkčná živina
Mnohé diéty zamerané na chudnutie tlačia na to, aby ste obmedzili tuky z vašej stravy a niektoré dokonca kladú za dôraz ich kompletné vyradenie. Mnoho ľudí si myslí, že tuky nemajú žiadnu inú funkciu, ako len ukladanie sa do podkožnej oblasti, aby tam pracovali ako zásobáreň energie a zväčšovali pás. V skutočnosti sú však tuky dôležité pre správne fungovanie organizmu. Prospievajú mentálnemu i kardiovaskulárnemu zdraviu, svalom, kostiam i imunite. Podporujú vstrebávanie niektorých vitamínov, regulujú hormóny. Preto je dôležité ich prijímať – v miere a tie správne druhy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist