InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Prečo schudnutie určitého počtu kíl nie je ideálnym fitness cieľom?

03. februára 2019
Prečo schudnutie určitého počtu kíl nie je ideálnym fitness cieľom?
Mnoho ľudí sa k cvičeniu a zdravej výžive upína najmä preto, že chcú niečo urobiť zo svojím zovňajškom. Mnohí ľudia si vstúpia do svedomia a rozhodnú sa, že musia schudnúť. Nie je však ideálne, ak si za cieľ dajú schudnúť určitý počet kilogramov.

Je skvelé, ak si dáte cieľ schudnúť do letnej dovolenky 10 kilogramov, ale nie je to ten najlepší cieľ. Vaším cieľom by totiž malo byť niečo iné, aby z vašej snahy nevzišli len výsledky na niekoľko týždňov.

Ak chcete, aby ste schudli a svoju novú váhu si dlhodobo aj udržali, musíte pristupovať k stanoveniu cieľa z úplne iného uhla pohľadu. Najskôr by ste sa mali opýtať, čo od svojej „fitness snahy“ chcete a ako sa uistíte, že vám to vydrží do konca života.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak sa budete výhradne snažiť schudnúť určitý počet kilogramov, často vás to pritiahne ku krátkodobým a extrémnym tréningovým a výživovým režimom, ktoré môžu byť kontraproduktívne. Spočiatku môžu byť výsledky fantastické, ale je náročné udržať si takú intenzitu dlhodobo.

Moderná spoločnosť si zakladá na zovňajšku, s tým sa musíme zmieriť. Musíme sa však vrátiť späť nohami k zemi a zabudnúť na pokrivené vnímanie reality, ktoré za priemernú športovú postavu označuje fitness modelov, ktorí sú síce svalnatí a vyrysovaní, ale od zdravého človeka majú ďaleko.

Musíte si uvedomiť, že na obálkach časopisov vidíte osoby, ktoré dlho dreli, aby boli vo forme vhodnej na fotenie. Obmedzovali sa v extrémnej miere a ak by si chceli udržať takú formu dlhodobo, poškodzovali by si aj svoje zdravie. Taktiež nemožno zabúdať na to, že fotky sú ešte v počítači vylepšované a že veľká časť fitness modelov užívala v určitom bode steroidy.

Preto by ste sa nemali porovnávať s inými a mali by ste sa zamerať hlavne na seba a na to, aby ste sa zdokonalili. Ak chcete mať krajšie telo, dajte si reálne ciele, utvorte si v hlave reálne predstavy. A potom sa snažte stanoviť si za cieľ najmä to, aby ste každý deň robili veci, ktoré vás udržia zdravých, ktoré vám budú postupne vylepšovať telo i myseľ.

Zabudnite teda na to, že musíte schudnúť desať kilogramov do dvoch mesiacov. Vyskladajte si dlhodobo udržateľnú diétu, ktorá vám vašu hmotnosť postupne zníži a venujte sa pravidelne cvičeniu, ktoré vám pomôže telo vytvarovať. Neničte sa cez extrémne diéty a tréningové programy. V prvom rade myslíte na pamäti svoje zdravie, fyzické i mentálne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist