InstagramFacebookYoutube
Tréning

Štyri tvrdenia o drepoch, ktoré sú len mýtmi

07. februára 2019
Štyri tvrdenia o drepoch, ktoré sú len mýtmi
Hoci sú považované mnohými za kráľa cvikov a hoci ide o pohyb, ktorý robíme ako jeden z prvých v našich životoch, stále existujú tvrdenia o drepoch, ktoré nie sú opodstatnené. Dnes vyvrátime štyri takéto mýty.

1. Umiestnenie činky rozhoduje o aktivácii svalov
Čelné drepy a zadné drepy s činkou umiestnenou vysoko zaťažujú kolená viac ako zadné drepy s činkou umiestnenou nižšie, a tak mnohí predpokladajú, že viac aktivujú aj štvorhlavý sval stehenný a menej sedacie svaly. Nie je to však pravda. Obe svalové skupinu sú vysoko stimulované pri akomkoľvek umiestnení činky, menia sa len sily tlačiace na kĺby a môže sa do určitej miery ovplyvniť aj rozsah pohybu.

2. Za každú cenu by ste sa mali vyhnúť predkláňaniu
Mnoho ľudí si myslí, že najlepšie je vykonávať drepy vo vystretej polohe. Možno to vyzerá dobre, ale nie je to nevyhnutné pri všetkých ľuďoch. Závisí to totiž od telesnej kompozície. Keďže činka musí zostať centrom gravitácie, aby ste udržali rovnováhu, tak pri menšom trupe a dlhšej stehennej kosti sa musíte viac predkláňať, aby ste nespadli. Ideálne pre hlboké drepy v efektnom prevedení je telo s krátkou stehennou kosťou a dlhým trupom.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Drepy sú dobrý cvik aj na hamstringy
Drepy sú skvelým cvikom na rozvoj nôh, ale nie dokonalým. Výborne stimulujú štvorhlavý sval stehenný a sedacie svaly, ale pokiaľ ide o hamstringy, tak sú neefektívnym cvikom. Kým prednú časť stehien precvičia skvelo, u zadnej majú veľké medzery a výskumami sa dokonca zistilo, že zadný stehenný sval aktivujú drepy len z 20 % alebo pri najlepšom len na polovicu tak dobre, ako iné cviky zamerané na hamstringy.

4. Kolená pred palcom sú nebezpečné
Koleno pri cvičení drepov prirodzene cestuje dopredu a nie je pravdou, že ak sa dostane pred úroveň palcov, tak sa tým vystavujete zvýšenému riziku zranenia. Pre mnohých ľudí je z biomechanického hľadiska nemožné urobiť drep bez toho, aby kolena túto hranicu prekonali. Je pravdou, že ak koleno zostane za palcom, tak sa znižuje tlak na kolená, ale zároveň sa zvyšuje tlak na bedrové kĺby. Ak však nemáte slabé kolená a silné bedrá, takáto „výmena“ sa neoplatí. Zároveň platí, že na zdravie kolien sú pravdepodobne prospešnejšie hlboké drepy ako len polovičné, pretože pri nich tlak na koleno znižujú hamstringy a lýtka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist