InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tréningový vek a tip, ktorý mnoho ľudí ignoruje

04. marca 2019
Tréningový vek a tip, ktorý mnoho ľudí ignoruje
Mnoho ľudí si nevie priznať, že sa v ich živote niečo významne mení – starnú. Mnohí v posilňovni opovrhujú jedným kľúčovým tréningovým tipom, ktorý by však radšej ignorovať nemali – mali by cvičiť v súlade so svojím vekom.

Tento tip má však dve roviny.

Prvá sa týka biologického veku – čím ste starší, tým by ste mali byť opatrnejší, tým viac by ste mali myslieť na väzivá a kĺby, tým viac času by ste mali venovať zahrievaniu, strečingu a regenerácii.

Článok pokračuje pod reklamou


Druhá sa týka tréningového veku. Áno, aj taký existuje... V jednoduchosti, ide o súhrn času, ktorý ste vo svojom živote strávili v posilňovni cvičením. Ak je nízky, potom k tréningu pristupujete inak, ako keď je vysoký.

V tomto prípade sa váš tréningový vek neviaže na váš biologický. Ak cvičíte sedem rokov, to je váš tréningový vek bez ohľadu na to, či máte 25 alebo 50 rokov. Tento vek sa však viaže na aktivity, ktoré v posilňovni vykonávate.

Ak cvičíte dokopy sedem rokov, ale len rok sa venujete plyometrickým cvikom, potom pri nich máte len jeden rok. Ak ste posledné štyri roky venovali priestor cvičeniu s vlastnou váhou tela, v tomto smere ste štvorročným cvičencom. Je to logické.

Ak napríklad posilňujete sedem rokov, ale ešte ste ani rok necvičili plyometricky a chcete začať, potom sa nemôžete na cvičenie daných cvikov vrhnúť ako skúsený sedemročný cvičenec, ale ako začiatočník, inak sa preceníte a riskujete aj zranenie.

Vo všeobecnosti platí, že jedinci s nízkym tréningovým vekom nemajú dostatočnú koordináciu pohybov a nedostatočnú silu na to, aby skúšali pokročilé komplexné cviky. Každý si teda musí zaslúžiť právo pokročiť na vyššiu úroveň.

V nižšom tréningovom veku treba postupnými krokmi zvyšovať záťaž a budovať vhodné fyzické základy a najmä sa zameriavať na zdokonaľovanie techniky. V nižšom strednom veku už treba budovať silové základy, vo vyššom strednom pridávať pokročilé cviky a vo vysokom aj pokročilé techniky.

Správajte sa teda v posilňovni v súlade so svojím fyzickým i tréningovým vekom, aby ste dosahovali optimálne výsledky s čo najnižším rizikom zranenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist