InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Máte po štyridsiatke? Toto sú suplementy pre vás

13. marca 2019
Máte po štyridsiatke? Toto sú suplementy pre vás
Keď sa z vás stane štyridsiatnik, možno zistíte, že vaše telo nefunguje pri intenzívnej záťaži tak, ako bolo zvykom. Tento efekt spozorujete významne najmä v druhej polovici tejto životnej dekády. A práve v nej by ste mali premýšľať aj o zmene prístupu k doplnkom výživy.

Keď si vyberiete tie správne suplementy a zladíte ich s vhodným životným štýlom, budete sa môcť v čase vrátiť minimálne o desať rokov dozadu. Z bežne dostupných produktov by ste sa pritom mali zamerať na:

1. Srvátkový proteín
Tak ako v mladšom veku, aj v pokročilom je srvátkový proteín kľúčovým suplementom, ktorý by ste mali prijímať predovšetkým po tréningu. Proteínov existuje viacero druhov, ale srvátkový je v tomto smere najefektívnejší. Obsahuje aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre tvorbu nových svalových vlákien. Jeho význam sa pritom pri starnutí ešte zvyšuje.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Kreatín
Kreatín je látka, ktorá sa nachádza prirodzene v niektorých jedlách, ako je mäso či ryby. Efektívnejšie je vo forme suplementu. Hlavnou úlohou kreatínu je podpora anaeróbnej energie v svaloch. A tu už je zrejmé, prečo je dôležitý pre starších cvičencov. Umožňuje im trénovať tvrdšie, dlhšie a podporuje svalový i silový rast.

3. Oxid dusnatý
Doplnky výživy na váze tejto látky sa užívajú pred cvičením. Podporujú rozširovanie ciev, vďaka čomu sa do svalov dopravuje väčšie množstvo kyslíka a tým pádom dokážu zvyšovať výdrž cvičenca na tréningu. Taktiež sa však zvyšuje aj samotná sila svalov.

Okrem týchto voľne predajných suplementov by však mal muž vo veku 45 a viac rokov zvážiť hormonálnu substitučnú terapiu, ktorej cieľom je vykompenzovať prirodzený pokles hormónov, ktoré ovplyvňujú nie len tréningy a športovanie, ale aj ostatné aspekty života. Pomocou odborníkov si umelo zvýšite testosterón, a tak budete mať viac energie a taktiež budete schopní efektívnejšie budovať alebo udržovať svalovú hmotu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist