InstagramFacebookYoutube
Výživa

Môžeme suši považovať za zdravé jedlo?

15. marca 2019
Môžeme suši považovať za zdravé jedlo?
Suši je tradičným pokrmom v Japonsku, moderným u nás. V súčasnosti už nie je problém pochutnať si na ňom v rôznych reštauráciách a suši baroch. Mnohí ho pritom považujú za zdravé jedlo. Je tomu skutočne tak?

Suši si za tie roky vydobylo pozitívne renomé. Obsahuje predsa len zdravé ingrediencie – rybu so zdraviu prospešnými tukmi, morské riasy bohaté na prospešné látky a ryžu, ktorá prakticky neškodí. Z tohto pohľadu môžeme suši považovať za zdravé jedlo.

Má to však aj svoj háčik. Vlastne dva.

Článok pokračuje pod reklamou


Prvým je kontrola porcií. Aby bolo suši zdravým jedlom, nemôžete to preháňať s porciami. To, čo je pre drobných Japoncov jedná porcia, však mnohým ľuďom u nás a v západnom svete nestačí.

Je pritom potrebné si uvedomiť, že ryža obsahuje veľa kalórií. A hoci sa jedna roľka môže zdať malá, ryža je v nej ešte utlačená. Plus, zložkou je ryžový ocot, do ktorého sa pridáva cukor. Výsledkom toho je, že jedna roľka môže obsahovať až 500 kalórií.

Druhým háčikom je zloženie roľky suši. Uvádzané kalórie sú totiž len u tradičnej roľky. Kalórie tak ovplyvňujú aj ďalšie ingrediencie, napríklad krevety zvyšujú tento počet asi o 10 %. A aj rôzne „štipľavé“ suši sú kalorickejšie.

Treba k tomu pripočítať aj nápoje, ktoré so suši pijeme, ak sme v reštaurácii. Ak nám nestačí voda, ostatné nápoje obsahujú ďalšie kalórie. Ak chceme mať večer japonský, dáme si sake. To je však vyrábané z ryže a obsahuje výrazne viac kalórií ako pivo či víno.

Odpoveďou na našu otázku teda môže byť, že suši má potenciál byť zdravým jedlom, ak si dáte pozor na jeho zloženie a veľkosť porcií. Ak obmedzíte „tekuté“ kalórie zo sprievodných nápojov a omáčok.

Ak si na to nedáte pozor a suši sa stane pravidelnou súčasťou vašej stravy, pocítite to na vašej hmotnosti a zvýšite si riziko ochorení vyplývajúcich z nadváhy a obezity.

Sú to však aj ďalšie potenciálne riziká.

Ak si budete robiť suši doma, musíte si dať pozor aj na to, akú rybu použijete. Ak si nie ste istý zdrojom čerstvej ryby, radšej uprednostníte údenú alternatívu. Surová, ktorá nebola vhodne zmrazená pri preprave, môže obsahovať nejakého parazita.

Tiež je u detí a tehotných žien potrebné dať pozor na obsah ortuti. Ryby ju obsahujú v stopovom množstve, ktoré je pre bežných ľudí bezpečné (tuniak patrí medzi rizikovejšie druhy, losos zase obsahuje ortuti menej). Pozor by si mali dať už spomenuté dve skupiny ľudí, a to hlavne, ak je suši na programe dňa pravidelne. Aby neboli ukrátení, môžu skúsiť iné druhy suši, napr. s avokádom či mangom. A dávať pozor na porcie...


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist