InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Čo je to berberín a prečo by mohol byť pre vás prínosný?

10. apríla 2019
Čo je to berberín a prečo by mohol byť pre vás prínosný?
Chcete vedieť, čo je to berberín a ako môže byť pre vás prospešný? Práve o tomto doplnku výživy bude tento článok.

Berberín je chemická látka, ktorá sa nachádza v prírodných rastlinách, ktoré sa v tradičnej medicíne používali na liečbu hnačky a zlepšenie inzulínovej senzitivity. Svoje pomenovanie získala po rastline berberis aristata.

Popularitu si tento doplnok výživy získava len veľmi pomaly, ale pritom sa radí medzi tie najúčinnejšie vôbec.

Článok pokračuje pod reklamou


Berberín by sa mal konzumovať spolu s jedlom a denná dávka by mala predstavovať 900 až 1500 mg rozdelených na tri rovnaké dávky. Vedľajšie účinky preukázané nemá, ale treba si dať pri užívaní pozor na pár vecí.

Keďže znižuje krvný cukor, má potenciál spôsobiť hypoglykémiu. Preto by sa mal pre istotu konzumovať so sacharidmi. Tiež môže dôjsť k interakcii s určitými liekmi, preto by ste sa mali vždy poradiť s lekárom.

S čím vám berberín môže pomôcť?

1. Metabolický syndróm - metabolický syndróm sa najlepšie rieši zmenou životného štýlu, pravidelným cvičením a vhodnou diétou, no pomôcť môže aj berberín. Pri jednej mexickej štúdii pomohol 36 % subjektov sa úplne vyliečiť.

2. Cholesterol - táto prírodná látka dokáže znížiť LDL cholesterol a úroveň triglycerídov v krvi tým, že pomáha telu spracovávať tieto dve látky efektívnejšie.

3. Tráviaci systém - štúdie potvrdili, že berberín pomáha znižovať prejavy hnačky a zľahčuje pri nich bolesť brucha. Zlepšuje tiež absorbovanie živín, pretože udržiava jedlo dlhšie v črevách. Pri testoch na zvieratách sa tiež zistil pozitívny vplyv na znižovanie zápalov v črevách.

4. Krvná glukóza - berberín si získal dobré meno najmä svojim vplyvom na krvnú glukózu a inzulínovú senzitivitu. Redukuje krvný cukor do zdravých hodnôt pri cukrovke 2. typu a problémoch s pečeňou podobne, ako farmaceutické lieky.

5. Syndróm polycystických vaječníkov - tento doplnok výživy vplýva pozitívne aj na túto ženskú chorobu. Tá sa v súčasnosti lieči liekom Metforminom, ktorému sa berberín svojimi účinkami podobá.

Pokiaľ vás zaujímajú fitness účinky, tak chudnutie ani rast svalov nepodporuje. Ak vám aj bude predajca tvrdiť, že áno, vedzte, že žiadne štúdie nepotvrdili v tomto smere viac ako zanedbateľný vplyv tohto suplementu.

Zdroj: Legion Athletic


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist