SlovakFitness.sk

Výživa 06. 07. 2018

Ryža - biela je dobrá, hnedá ešte lepšia

ikonka
V Japonsku ju ľudia milujú a zastávajú si jej častú konzumáciu. Ryža je podľa nich zdravá a už to nie je len o ich rečiach. Potvrdzujú to aj viaceré výskumy, ktoré odhalili pozitívny vplyv ryže na metabolizmus i na imunitný systém človeka. Často sa využíva aj pri posilňovaní, kde slúži ako základ pri budovaní svalovej hmoty.

Ryža pochádza z južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky a jedná sa o bylinu, na ktorej vyrastajú semená v podobe zŕn. Tie sa zbierajú a spracovávajú tak, že dostaneme ryžu, ktorú poznáme bežne z obchodov. Jej produkciou sú preslávené hlavne Čína a India. Vo všeobecnosti sa viac pestuje v Ázii, no medzi nezanedbateľných producentov sa radia trebárs aj Brazília, USA či Egypt.

Nutričné hodnoty

Kulturisti majú ryžu radi, pretože je dobrám zdrojom sacharidov a kalórií. 100 gramov ryže obsahuje okolo 117 kalórií a 27 gramom sacharidov. Čo sa týka bielkovín, tých obsahuje zhruba 2 gramy a tukov len 0,1 gram. Má veľmi nízky obsah cholesterolu a sodíka.

Z minerálov z hľadiska odporúčaného denného príjmu dominujú mangán a železo, no ryža obsahuje aj pomerne dosť selénu. V dobrom množstve sú zastúpené aj fosfor, zinok, meď a vápnik. Nájdeme v nej aj niekoľko vitamínov, najviac zo skupiny B a vitamín E. Obsahuje aj veľmi dobré množstvo betaglukánu, čo pozitívne vplýva na imunitu.

Výhody ryže

Výhodou ryže je jej relatívne nízka cena a dobrá skladovateľnosť. Dá sa navyše pripraviť rôznymi spôsobmi a jej príprave nie je skutočne náročná. Podstatnejšie však je, že má aj niekoľko výhod pre zdravie človeka.

Ryža posilňuje imunitný systém, pomáha sa zbavovať toxínov a pôsobí na zdravie pokožky. Podľa výskumov spomaľuje proces starnutia. Tiež však zlepšuje trávenie, stabilizuje obsah cukru v krvi a v s právnom množstve môže byť prospešná pri chudnutí.

Kulturisti však ju však majú radi pre vysoký obsah sacharidov a kalórií, a preto ju konzumujú v objemovom období, kedy im pomáha naberať svalovú hmotu. Je zdrojom rýchlej energie, čo sa hodí trebárs aj po silovom tréningu.

Hnedá ryža

Vo fitness odvetví si za posledné roky čoraz lepšie postavenie vydobyla hnedá ryža. Aký je rozdiel medzi ňou a tou klasickou bielou? Jej podstatou je, že je neupravovaná a vďaka tomu má niekoľko nutričných výhod oproti jej upravenej verzii, ktorá prišla o niektoré výživové zložky.

Najpodstatnejším rozdielom je, že hnedá ryža má podstatne viac vlákniny, asi štvornásobne. Takisto má trikrát toľko vitamínov B6 a E, dvakrát toľko vitamínu B2 a o tretinu viac vitamínu B3. Takisto obsahuje aj viac minerálov, niekedy aj viac ako dvojnásobne. Týka sa to hlavne horčíka, fosforu a draslíka, no značne viac je aj selénu a zinku. Obsahuje aj viac tukov, no jedná sa o zdravé tuky.

Hnedá ryža so sebou prináša aj ďalšie zdravotné výhody oproti tej bielej. Funguje ako prevencia proti vzniku rakoviny či stimuluje neurotransmitery a tým bojuje proti Alzheimerovej chorobe.

Článok bol pôvodne vydaný: 6.9.2013.

O čom píše Úspech.MNE.sk?



Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:
sedem-jedal-ktore-zvysia-kolagen-vo-vasom-teleSedem jedál, ktoré zvýšia kolagén vo vašom tele najhorsie-chyby-ktore-robite-pri-prijme-bielkovinNajhoršie chyby, ktoré robíte pri príjme bielkovín cukor-a-jeho-ucinok-na-naladu-a-mozogCukor a jeho účinok na náladu a mozogco-sa-stane-ked-prestanete-jestČo sa stane, keď prestanete jesť? oreganovy-olej-poraza-plesne-aj-bakterieOreganový olej poráža plesne aj baktérie
Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
Nájdete nás aj na Facebooku.NÁVRAT HORE  hore
E-KNIHY ZADARMO · COOKIES A OS. ÚDAJE · REKLAMA · KONTAKT

© 2013 - 2018 SlovakFitness.sk

Streftec - Webdesign & Media
TOPlist