Tejto otázke sa venoval Sam Rider z magazínu Men´s Health. Ten začal konštatovaním, že oficiálne odporúčanie necháva len málo priestoru na inú interpretáciu: príliš veľa soli je pre vás škodlivých. Zvyšuje krvný tlak, zvyšuj riziko kardiovaskulárnych ochorení a pri dlhodobej vysokej konzumácii môže viesť k mŕtvici či infarktu.
Aj napriek tomu však rastie množstvo zástancov soli. Jedným z nich je aj známy profesor zo Stanfordu a podcaster Andrew Huberman. Jej zástancovia znova otvorili debatu o tom, ako môže pomôcť či uškodiť vášmu zdraviu.
A dokonca aj vedci prišli na to, že 10 gramov až 12,5 gramu soli denne, čo je asi dvakrát toľko, čo sa ako limit odporúča vo Veľkej Británii, zvyšuje dĺžku života. Svoje závery zverejnili v žurnále European Heart Journal.
„Celý môj život som bol zástancom redukcie soli,“ poznamenal vedúci autor štúdie, kardiológ Franz Messerli z Bernskej univerzity. „Potom som sa opýtal: Na čom je tá rada o soli skutočne založená?“
Pred Messerliho zistením tu bol aj vedec James DiNicolantonio, ktorý v roku 2017 publikoval knihu o tom, prečo sa vedci v soli pletú a na základe analýzy viac ako 500 štúdií skonštatoval, že pre zdravie človeka by mohol byť vyšší príjem soli prospešný. Tento záver nezmenil ani o roky neskôr.
„Asi 80 % ľudí s normálnym krvným tlakom nie je vôbec senzitívnych na vplyv soli na rast krvného tlaku. Aj medzi tými s plne rozvinutou hypertenziou, asi 55 % z nich je totálne imúnnych voči vplyvu soli na krvný tlak,“ povedal DiNicolantonio pre Men´s Health.
Expert tiež poukazuje na to, že západný svet je závislí na kofeíne, ktorý ako diuretikum znižuje našu hladinu sodíka. Strata soli je ohromná – štyri šálky kávy vedú k strate asi 1200 mg sodíka, čo sa rovná polovici čajovej lyžičky soli.
A u tých dvoch osobách z desiatich, ktoré sú citlivé na soľ, a preto zraniteľnejšie, pokiaľ ide o hypertenziu, nie je podľa DiNicolantonia na vine len soľ samotná. Pomáhajú k tomu aj rafinované sacharidy a cukry, ktorí zvyšujú hladinu inzulínu a spôsobujú, že si telo udržiava soľ nadmerne.
Okrem dodávania chute, na čo je soľ pre nás dobrá? Sodík spolu s inými elektrolytmi zohráva kľúčové úlohu v udržiavaní homeostázy v každej bunka nášho tela. Prispieva k uvoľňovaniu tráviacich sekrétov a kontrolu absorpciu aminokyselín, glukózy a vody. Zaisťuje dostatočný objem krvi, tlak a bezpečný priechod tekutín, aby orgány fungovali tak, ako by mali.
Keď cvičíme, sodík je mimoriadne dôležitý pre stimuláciu svalových a nervových buniek. Vytvára tiež náš pocit smädu a redukuje produkciu moču.
Nadmerný príjem soli je spojený s nepriaznivým vplyvom na vaskulatúru, srdce, obličky, pokožku, mozog a kosti pre zvýšenie zápalov a oxidatívneho stresu. Preto by sme sa aj u nej mali riadiť tým, že všetkého veľa škodí.
V bežnej populácii môžu byť varovania pred soľou na mieste, ale športovci by stále mali dbať na to, aby jej mali dostatok. Ak im bude chýbať sodík, môže to skončiť až kolapsom. Preto si takú popularitu u vytrvalcov získali elektrolyty.
DiNicolantonio odporúča športovcom a aktívnym ľuďom, aby hneď ráno prijali dávku elekrolytov a asi 90 minút pred tréningom si dodali väčšie množstvo sodíka, ktorý podľa neho dokáže zvýšiť cvičebnú vytrvalosť o viac ako 50 %. On sám pred tréningom prijíma 800 až 1200 mg sodíka s 250 až 350 ml tekutín.
Čítať ďalší článok:
Beh do kopca má svoje prínosy: Využite tieto 3 skvelé tréningy