InstagramFacebookYoutube
Výživa

Urobte si perfektný šalát

Autor: Peťo  /   03. augusta 2018
Urobte si perfektný šalát
Iba preto, že je to zelené, neznamená to, že je to aj zdravé. Renomovaná odborníčka na výživu Elizabeth M. Wardová nás naučí, ako si pripraviť šalát správnym spôsobom tak, aby bol zdrojom všetkých dôležitých látok.

Čo teda musíme urobiť na to, aby sme si taký perfektný šalát pripravili?

Voľte všetko surové
Základom šalátov je surová zelenina. Môžete využiť ľadový šalát, ale napríklad taký čerstvý špenát má deväťkrát viac vitamínu K a keď využijete dve šálky, tak dostanete dostatok látok pre ochranu vášho zraku.

Článok pokračuje pod reklamou


Rozžiarte ho
Svetlé farby produkujú vo všeobecnosti najviac živín. Napríklad mrkva a brokolica prispievajú beta-karoténom a zložkami bojujúcim proti rakovine. Najlepšie šaláty obsahujú množstvo rôznej žiarivej zeleniny, ako sú artičoky, kukurica, červená a zelená paprika, fazula či paradajky.

Použite aj menej bohaté ingrediencie
Nie sú síce nutričným esami, ale neurobíte nič zlé, ak do šalátu pridáte uhorku, hríby, zeler alebo cukinu. Obsahujú málo kalórií a mimoriadne množstvo vody, vďaka čomu vás pomôžu nasýtiť a udržať hydratovaných.

Vynechajte klíčky
Môžu síce vyzerať zdravo, ale surové klíčky z fazule či ďateliny sú spájané s takmer 40% chorôb pochádzajúcich z jedál.

Vyhnite sa dressingom
Nedávajte do šalátov dressingy a krémy založené na majonéze. A to hlavne vtedy, ak v nich máte aj cestoviny či zemiaky, ktoré prinášajú veľa kalórií a tuku. Ak teda chcete v šaláte cestoviny alebo zemiaky, určite dajte NIE majonézovým dressingom.

Nezabudnite na bielkoviny
Aby ste sa udržali nasýtení dlhšie, nezabudnite do šalátu pridať aj dostatok bielkovín. Mali by ste ich prijať aspoň 25 gramov. Dobrými zdrojmi pre šaláty sú vajcia, syr cottage, tofu, kuracie či morčacie mäso alebo tuniak. Vyhnite sa ale tučnému syru.

Veľa vlákniny je základ
Väčšina zeleniny predstavuje dobrý zdroj vlákniny, no najlepšie sú fazuľky. Ak tak chcete dostatok vlákniny, pridajte si do šalátu aj pol šálky fazule.

Nepridávajte zbytočnosti
Kvalitný šalát sa zaobíde aj bez dressingu, aj bez pridaných vecí, ako sú kúsky slaniny alebo iné smažené maškrty, ktoré zo šalátu urobiť nezdravú kalorický bombu. Jedinou výnimkou môžu byť pražené slnečnicové semiačka, ktoré poskytnú dosť vitamínu E. Dve lyžičky obsahujú 100 kalórií.

Vyberte si správny olej
Ak máte potrebu šalát si niečím dochutiť, nahraďte pripravené dressingy z obchodu správnym olejom. Ideálnym je trochu olivového, ktorému môžu asistovať aj balzamikový ocot či červené víno.

Ak pečivo, tak celozrnné
Niekto šalát zje aj samotný, no lepšie urobíte, ak k nemu ešte niečo pridáte. Pečivo. Samozrejme, najlepšie je využiť celozrnný chlieb, ideálne nie viac ako 30 gramov.

Letný režim, pôvodne z : 06.12.2013.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist