InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Čo je to gainer? Základy pre začiatočníkov

01. augusta 2018
Gainer je doplnok výživy založený na vysokom obsahu sacharidov a proteínov, ktorý slúži na rýchly nárast svalovej hmoty a telesnej hmotnosti. S obľubou po ňom siahajú hlavne začiatočníci, a práve tým priblížime, o aký suplement sa vlastne jedná.

V podstate sa jedna o zmes tukov, cukrov a bielkovín v práškovej podobe, ktorá sa rozpúšťa vo vode alebo v mlieku. Gainer obsahuje dostatok tukov, no predovšetkým bielkoviny a sacharidy, vďaka čomu nedovolí telu prejsť do katabolizmu a podporí tak rast svalovej hmoty.

Gainery sú dostupné vo viacerých príchutiach a prevažuje o nich hlavne objem sacharidov. Taktiež majú väčšiu energetickú hodnotu ako proteínové doplnky. Práve na tom je založený ich princíp. Preto by si cvičenci mali uvedomiť, že to, čo telo nevyužije, zväčší objem podkožného tuku.

Článok pokračuje pod reklamou


Aspoň väčšiu polovicu celého doplnku tvoria sacharidy rôznej zložitosti, ktorých niektoré gainery obsahujú až 80 %. Tých je dostatok na to, aby eliminovali riziko, že sa bielkoviny využijú ako zdroj paliva. Proteíny z gainera sú tak využite na to podstatné – ako stavebný materiál pre obnovovanie a stavbu svalových vlákien. Ich podiel sa pohybuje do 20 %, kým objem tukov je do zhruba 5 %.

PRE KOHO JE GAINER VHODNÝ?

Gainery by mali užívať hlavne cvičenci, ktorí majú problém s naberaním svalovej hmoty. Ide prevažne o vysokých ľudí a o športovcov s vysokým energetickým výdajom, napríklad vytrvalostných bežcov či plavcov. Vhodný je aj pre ľudí, ktorí sa snažia v objemovke čo najrýchlejšie nabrať hmotu bez ohľadu na jej kvalitu.

V podstate ich môže užívať ktokoľvek, kto sa snaží budovať svaly, no niektorí ľudia si musia dávať pozor, pretože od nich ľahko priberú a potom ich budú trápiť nadbytočné tuky. Žiadny problém nie je ani s užívaním u mladistvých, pretože sa jedná o bezpečný suplement.

Gainer možno využiť ako náhradu jedla alebo nápoj po tréningu. Vtedy je jeho využitie práve najprospešnejšie, pretože telo tak získa potrebné látky pre regeneráciu a anabolický proces. Pre ľudí s pomalším metabolizmom je však vhodnejší proteín.

AKÝ GAINER SI VYBRAŤ?

Výber gaineru v prvom rade záleží od potreby kalorického príjmu. Ak chcete viac bielkovín – vyberte si gainer s menším percentom sacharidov. Ak priberáte veľmi ťažko a ste tzv. hardgainer, zvoľte zase nižší obsah bielkovín a viac percent sacharidov.

Výrobcovia sa snažia svoje produkty vylepšovať, a tak je v súčasnosti možné, že sa stretnete aj s gainermi obohatenými o minerály, vitamíny, kreatín či aminokyseliny. Preto si pozorne prečítajte zloženie. Majte však na pamäti, že ide len o doplnok, takže si dajte najskôr do poriadku stravu, aby ste maximalizovali svoje úspechy.

–– pozri aj: Aký je rozdiel medzi proteínom a gainerom?

Letný režim, pôvodne z : 20.03.2013.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist