InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Ako pomôže jedenie vajec ženám k chudnutiu?

Autorka: Lucka  /   12. mája 2018
Ako pomôže jedenie vajec ženám k chudnutiu?
Snažíte sa spáliť nadbytočné tuky? Potom sa hodí každá rada. Tá dnešná sa bude týkať stravy a znie jednoducho: konzumujte pravidelne slepačie vajca. Prečo? Pretože chudnutie podporujú. Ako? To tiež prezradíme.

Vajcia sú skvelým jedlom v čase, keď sa snažíte schudnúť. Je dobré jedávať ich na úvod dňa. Keď ich totiž budete jedávať na raňajky, budete mať tendenciu znížiť počet prijatých kalórií počas zvyšku dňa. Je to preto, že vás nasýtia a budete sa dlhšie cítiť plné, vďaka čomu toho v ďalších jedlách zjete menej. Tým prijmete aj menej kalórií bez toho, aby ste boli dlhší čas hladné.

Pokiaľ ide o nutričný profil, ten je tiež výborný. Vajcia sú plné pestrého množstva živín, vrátane vitamínov A, B12, D, E, K, či minerálov ako sú zinok a železo. Sú kompletným zdrojom bielkovín, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Práve to pomáha k dlhšiemu nasýteniu. Plus, bielkoviny pomáhajú aj predchádzať strate svalovej hmoty pri chudnutí.

Článok pokračuje pod reklamou


Vajcia tiež nemajú veľký energetický obsah. Stredne veľké celé vajce obsahuje iba okolo 80 kalórií. Ak by ste jedli len bielko, je to len okolo 35 kalórií, čo je tiež veľmi dobré z hľadiska chudnutia.

Mnoho žien sa vajec obáva pre ich obsah cholesterolu. Najčerstvejšie výskumy však ukazujú, že nejde o žiadnu hrozbu pre zdravie. V krvi sa totiž zvyšovala hladina dobrého cholesterolu HDL. Zlý cholesterol LDL sa vo väčšine prípadov nezvýšil, u niektorých výnimiek len jemne.

Navyše, konzumáciou vajec bohatých na omega-3 mastné kyseliny, dochádzalo k znižovaniu hladiny triglyceridov, vďaka čomu sa riziko srdcovocievnych ochorení opäť znižovalo. Z toho plynie záver, že u drvivej väčšiny zdravých ľudí vajcia nemajú zlý vplyv na zdravie. Ak sa stále toho z nejakého dôvodu obávate, prijímajte len bielka. Ale nie je na to pádny dôvod.

Zároveň je z hľadiska zdravia a chudnutia (aby bol čo najnižší príjem kalórií) najlepšie pripravovať vajcia bez oleja či masla. Vhodné je teda pripravovať omeletu na panvici s nepriľnavým povrchom alebo si ich uvariť. Ako prílohu k omelete môžete mať toast. Nie biely, ale celozrnný. Ak ich budete konzumovať popoludní alebo večer ako „snack“, pečivo si radšej odpustite.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist