InstagramFacebookYoutube
Výživa

9 jedál, ktoré sú zdravšie, keď sú uvarené

12. júna 2018
9 jedál, ktoré sú zdravšie, keď sú uvarené
Jesť surovú zeleninu je dobrá vec a kým mnohí argumentujú tým, že varená stráca živiny, existuje aj niekoľko druhov, u ktorých je opak pravdou – sú zdraviu prospešnejšie až keď sa uvaria. Prinášame vám deväť z nich.

Tepelná úprava jedál môže byť aj dvojsečná zbraň. Napríklad, pri varení paradajok sa zvyšuje dostupné množstvo lykopénu, ale znižuje sa množstvo vitamínu C. Keďže ten si však môžete doplniť z množstva iných jedál, nakoniec sa predsa len uvariť rajčiny oplatí, pretože sú jedným z najlepších zdrojov lykopénu, ktorý podporuje zdravie a bojuje proti zápalom.

Jeden príklad by bol za nami, tu je ďalších osem:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Brokolica
Brokolica je bohatá na cenné živiny. Surová vám poskytne veľa sulforafanu, ktorý pomáha bojovať proti rakovine. Pri tepelnej úprave sa stráca, ale po varení sa zvýši obsah indolu, ktorý tiež pomáha zabíjať zárodočné bunky rakoviny.

2. Hríby
Je veľmi ťažké metabolizovať živiny v hríboch, pokiaľ nie sú uvarené, pretože majú veľmi tvrdé bunkové steny. V surovom stave sú prakticky nestráviteľné. Po varení sa uvoľnia aj látky, ktoré v iných jedlách nenájdete a ktoré podporia váš imunitný systém.

3. Mrkva
Každý vie, že mrkva obsahuje beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a okrem iného podporuje zdravie očí. Jeho obsah sa však zvyšuje, ak je mrkva varená.

4. Špargľa
Špargľa je bohatá na vlákninu a ďalšie cenné živiny, ale je potrebné, aby bola uvarená, ak ich chcete efektívne absorbovať. Je to preto, že jej bunky majú odolné steny, ktoré sa musia narušiť teplom, aby boli živiny „poddajné“.

5. Špenát
Špenát sa pri varení scvrkáva, takže ho môžete zjesť viac. Je bohatý na kyselinu listovú, ktorá podporuje váš nervový systém. Aby ste zo špenátu získali maximum, stačí ho zľahka podusiť. Ak by ste ho totiž varili príliš dlho, mohli by ste znížiť jeho obsah vitamínov a minerálov.

6. Tekvica
Nájdu sa aj ľudia, ktorí jedia tekvicu surovú. Ak vás láka, aké to je, nerobte tak. Aby ste z nej mohli využiť beta-karotén a antioxidanty, musí sa uvariť. Po uvarení je vaše telo schopné absorbovať všetky zdraviu prospešné živiny.

7. Zemiaky
Nie je veľa ľudí, ktoré by jedli zemiaky surové. Je však vhodné poznamenať, že aj zemiaky patria medzi jedlá, z ktorých získame viac ich varením. Ak ich hneď po varení zachladíte, škrob sa stane rezistentným a telo ho neabsorbuje, vďaka čomu sa vyhnete výkyvom krvného cukru.

8. Zimná kapusta
Keď je zimná kapusta uvarená, podporuje sa jej schopnosť znižovať zlý cholesterol v krvi. Platí tu však podobné ako u špenátu – s varením to netreba preháňať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist