InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Ženy a rozvetvené aminokyseliny BCAA

13. októbra 2018
Ženy a rozvetvené aminokyseliny BCAA
Hľadáte doplnok výživy, ktorým by ste si vylepšili tréning, podporili svoje ciele a znížili potréningovú únavu? Potom by ste mohli skúsiť BCAA. O čo ide a je to vhodné aj pre ženy?

Áno, je to suplement vhodný aj pre ženy. BCAA je skratka pre Branched Chain Amino Acids, čo sa prekladá ako rozvetvené aminokyseliny. Konkrétne ide o aminokyseliny leucín, izoleucín a valín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu vo fungovaní nášho tela. Prirodzene sa nachádzajú aj v strave, najmä v mäse, mlieku, orechoch. Ak pravidelne cvičíte, je pre vás vhodné prijímať ich aj z doplnku výživy.

Prečo potrebujú aj ženy BCAA?

Keď sa ženy venujú posilňovaniu, tak je to z jedného z trojice dôvodov: chcú schudnúť, chcú nabrať svaly alebo chcú byť silnejšie. Nie všetky doplnky výživy, ktoré užívajú muži, tieto ciele podporujú rovnako aj u žien. Výskumy však ukázali, že BCAA sú užitočné aj pre ne. Vo všetkých troch smeroch.

Článok pokračuje pod reklamou


Niekoľko štúdií ukázalo, že BCAA sú pre ženy dobré, ak svedomito a intenzívne cvičia, pričom sú vhodné aj pre tie dámy, ktoré sa venujú len aeróbnym aktivitám. Rozvetvené aminokyseliny pomáhajú bojovať s únavou, podporujú redukciu tukových zásob i udržovanie či budovania svalovej hmoty.

Ženy by sa niektorým doplnkom výživy vyhýbajú z obavy, že by vyzerali príliš svalnato a mužne. Pri BCAA sa však toho obávať nemusia. Priamym efektom je zlepšenie výkonnosti a bojovanie s únavou po tréningu.

Ako si vybrať správny doplnok a ako ho dávkovať?

Na trhu je dostupných veľa rôznych doplnkov výživy, a tak nemusí byť ľahké vybrať si ten správny. Pri výbere sa držte týchto troch tipov: uprednostňujte práškovú formu, vyberajte si kvalitné a overené produkty, uistite sa, že pomer leucínu, izoleucínu a valínu je 2:1:1.

Pokiaľ ide o dávkovanie, mali by ste jednu dávku tvoriť 5 až 12 gramami BCAA. Ak trénujete v miernej intenzite, bohato vám bude stačiť 5 gramov denne. Ak ide o intenzívnejšie cvičenie, prijmite denne 10-12 gramov rozdelených na tri až štyri dávky rozložené počas dňa.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist