InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Dámy, zoznámte sa s kettlebell

Autorka: Lucka  /   07. júla 2018
Dámy, zoznámte sa s kettlebell
Niekomu to pripomína kabelku, ale inak sa jedná o čosi iné a pre vaše telo prospešnejšie. Dnes sa milé dámy zoznámime s tréningovým náčiním známym pod medzinárodným pomenovaním kettlebell, ktoré možno v slovenčina nazvať aj ako bulina.

Možno ste ich už v obchode videli a možno ich majú práve v akcii a vy rozmýšľate o ich kúpe, no doma máte už jednoručné činky a neviete, či to nie je zbytočná kúpa. Nie je. Ak patríte k tým, čo stále spoznávajú toto náčinie, tento článok je pre vás ako stvorený.

Čo je kettlebell (bulina)?

kettlebell

Článok pokračuje pod reklamou


Kettlebell (bulina) je často opisovaná ako delová guľa s rúčkou. Ide o unikátne náčinie, ktorým dokážete zlepšiť svoje kardiovaskulárne zdravie, silu a flexibilitu cez množstvo balistických cvikov. Najlepšie na tom je, že dokáže značne znížiť čas cvičenia a zvýšiť tak efektivitu vášho tréningu.

Od cvičenia s bulinou môžete očakávať zvýšenie výkonnosti, stratu tuku, zosilnenie stredu tela, posilnenie stehien a zadku, nárast čistej svalovej hmoty, zvýšenie pružnosti, koordinácie a stability, i zlepšenie vytrvalosti.

Výhody a nevýhody

Výhodou cvičenia s bulinami je fakt, že do jedného tréningu sa v podstate spájajú dva – silový aj aeróbny. Navyše sa jedná o pomerne zábavnú formu cvičenia s relatívne ľahkými cvikmi využiteľnými pre celé telo. Tréningy sú časovo efektívne a celkovo sú kettlebells označované za najefektívnejší cvičebný nástroj na trhu. Už jedna v správnej hmotnosti vám postačí na dostatočne kvalitný tréning a jej cena nie je veľká. Dá sa pritom pomerne ľahko prenášať a využívať vo všetkých vekových kategóriách. Oproti jednoručným činkám má výhodu v tom, že váha je nerovnomerne rozložená a sústredená prevažne pod úchopom, prípadne nad (v závislosti od cviku), a vyžaduje si to viac práce stabilizátorov, čo nie je na škodu.

Ako každé iné tréningové náčinie, aj kettlebells sú bezpečné len vtedy, ak sú používane so správnou technikou. Iné nevýhody môžu spočívať v tom, že na väčšinu cvikov potrebujete okolo seba dostatok voľného priestoru a riziko, že ak máte spotené ruky a vás úchop je už oslabený, pri švihovom cvičení vám jednoducho bulina vykĺzne z ruky. A to bude veľa škody... Preto treba cvičiť plne sústredene. Mínusom by mohla byť aj cena, ak by ste chceli mať doma kompletnú zbierku váh. V súčasnosti sa to však už k dispozícii aj nakladacie buliny, kde si váhu môžete regulovať.

Ak ste sa presvedčili o správnosti kúpi tohto náčinia, máme pre vás ešte jednu dobrú správu – už o týždeň si v našej ženskej rubrike predstavíme jeden efektívny tréning, pri ktorom stačí k dispozícii jedna bulina.

Letný režim, pôvodne z : 10.8.2013.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist