InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako ovplyvňuje tuk tréning a fyzickú aktivitu?

13. augusta 2018
Ako ovplyvňuje tuk tréning a fyzickú aktivitu?
Ak rozmýšľate nad tým, ako podiel telesného tuku vo vašom tele môže ovplyvniť vašu výkonnosť pri behu, skákaní či iných športových a fyzických aktivitách, tak určite nie ste sami. V tomto článku na túto otázku prinesieme odpoveď.

Profesor a tréner na Univerzite Georgea Washington, Dr. Todd Miller, chcel zistiť, ako tuk vplýva na výkonnosť športovcov a počiatkom jeho výskumu bolo pozorovanie koní, pretože daná komunita dobre poznala vplyv nadbytočnej záťaže na výsledky.

Napríklad kôň, ktorý vážil 590 kilogramov a mal okolo 5 až 6 percent tuku, dokázal bežať rýchlosťou 72 kilometrov za hodinu. Tak ťažké zviera však potrebovala pribrať len jeden kilogram váhy, aby ho to spomalilo o jednu konskú dĺžku. Tento zaujímavý poznatok viedol doktora k ďalšej práci.

Článok pokračuje pod reklamou


Tento raz sa vráti medzi ľudí a pokúsil sa o štúdiu vplyvu nabytočného tuku na výkonnosť atlétov. Nakoniec zistil, že 77-kilogramový športovec, ktorý nabral 1,5 kilogramu tuku stratil pri skoku do výšky 5 centimetrov a čas pri behu na 37,5 metra bol vyšší o 0,26 sekundy, čo je pri tomto type behu významný rozdiel.

Miller bol k tejto práci motivovaný už pozorovaním z minulosti, ktoré už viac-menej dávalo najavo, ako sa veci majú. Keď si všimol výkonnostný pokles jedného vysokoškolského tímu v ženskom futbale, vyšlo najavo, že hráčky síce vážili zhruba rovnako, no mali menej svalov a viac tukov ako v predošlej sezóne.

Z toho teda vyplýva, že vyšší podiel telesného tuku ovplyvňuje tréning a výkonnosť pri fyzickej aktivite negatívne. Takisto logicky predstavuje aj väčšiu záťaž pre kĺby. Čo ale, ak sa hmotnosť zvýši o svalovú hmotu? Vtedy to negatívny vplyv nemalo Takýto nárast hmotnosti viedol k lepšej výkonnosti.

Samozrejme, že niektoré športy si vyžadujú menší svalový objem na športovcovi, no pokiaľ sa jedná o aktivity, pri ktorých je potrebná sila, vtedy už aj menší nárast tukov vedie k zníženie výkonnosti. Preto by si každý nádejný športovec mal brať príklad z profesionálov, ktorý kladú rovnako veľký význam tréningu i výžive.

Letný režim, pôvodne z : 16.01.2014.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist