InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Triatlonisti sú skutočne tvrdší než zvyšok z nás

12. augusta 2018
Triatlonisti sú skutočne tvrdší než zvyšok z nás
Triatlonisti dokážu tolerovať väčšiu bolesť ako zvyšok z nás. Potvrdzuje to štúdia, ktorá pomáha vysvetliť, prečo sa chcú venovať tak náročnému športu, akým je skombinovanie plávania, bicyklovania a behu.

Zaujímavosťou je, že podľa vedcov sa dá na základe spôsobu, akým sa triatlonisti vyrovnávajú s bolesťou vznikajúcou počas vyčerpávajúceho súťaženia, odvodiť potenciálna liečba pre ľudí s chronickými bolesťami.

Výskumu sa zúčastnilo len 36 ľudí, z ktorých 19 tvorili triatlonisti (desať mužov a deväť žien) a 17 ľudia, ktorí sa triatlonu nevenujú (sedem mužov a desať žien). Skupina triatlonistov bola tvorená športovcami, ktorí sa zúčastňujú minimálne dvoch náročných súťaži v roku, či ide o olympijskú vzdialenosť alebo Ironmana. Ne-triatlonosti sú tiež fyzicky aktívni, no venujú sa len bežnejším aktivitám.

Článok pokračuje pod reklamou


V jednom experimente vedci požiadali obe skupiny ľudí, aby dali ruku do studenej vody (11°C) a bolo im povedané, aby ju vytiahli vtedy, keď budú pociťovať neznesiteľnú bolesť. V ďalšom experimente sa postupne zahrievali predlaktia (od 35 °C) a ľudia mali reagovať vtedy, keď začínali pociťovať bolesť a následne vtedy, keď už nemohli viac bolesť tolerovať.

Obe skupiny ľudí pociťovali bolesť približne pri rovnakej teplote. Triatlonisti ju však dokázali tolerovať dlhšie. Prečo tomu tak ale bolo? Doktorka Ruth Defrinová z Univerzity v Tel Avive má na to svoje teórie.

Podľa nej si triatlonisti vypestovali lepšiu odolnosť, keďže pociťujú opakovanú bolesť počas svojho tréningu a súťaží. Tým pádom dochádza k odozve mozgu, ktorá pomáha zvládať bolesť dlhšie.

Zo psychologického pohľadu výskumu došlo k záveru, že bežní ľudia sa boja bolesti viac ako triatlonisti. To má samozrejme vplyv aj na bežný život, keďže napríklad čím viac sa bojíte zubára, tým väčšiu bolesť vnímate pri dentálnom zákroku.

Pozitívnym príkladom týchto zistení zo života môže byť Angela Durazová. Tá trpela reumatickou artritídou a chronickým bolesťami. V jednom bode tak veľkými, že sama nevedela otvoriť fľašu. Po mesiacoch fyzickej terapie a zmeny v diéte bolesť dokáže zvládať a dokonca v poslednej sezóne absolvovala sedem triatlonových súťaží. Sama priznala, že triatlon jej v tom veľmi pomohol.

Letný režim, pôvodne z : 02.02.2014.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist