InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Zápaly. Čo robiť, aby ste ich obmedzili?

21. februára 2016
Zápaly. Čo robiť, aby ste ich obmedzili?
Zápalové procesy sú poprednou medicínskou témou. Medzi ľuďmi sú považované za zlé a my si dnes povieme, či tomu tak skutočne je. Naučíme sa tiež, čo môžeme robiť preto, aby sme zápaly obmedzili.

Zápal je prvou reakciou organizmu na poranenie alebo infekciu. A práve z tohto dôvodu nie je sám o sebe až taký zlý. Je totiž indikátorom toho, že sa naše telo snaží vyrovnať s niečím škodlivým. Zápalu sa teda nezbavíme, je súčasťou nášho organizmu od narodenia.

Napriek tomu však musíme množstvo zápalov redukovať, aby sa nepretavil do chronických problémov. Niekedy si zaň môžeme sami. Čo robiť, aby sme výskyt zápalov obmedzili? Nasledujúce tri tipy pomôžu:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Znížte percento telesného tuku
Tuky na tele nespôsobujú len deformácie postavy, ale nepriaznivo vplývajú aj na zdravie. Nedávna štúdia ukázala, že čím máte vyšší podiel telesného tuku, v tým väčšej miere sa zvýšila úroveň bielych krviniek v krvi. To môže značiť zápal a predpokladá sa, že vedie aj k problémom so srdcom. U mužov by nemali tuky presiahnuť 20% podiel, u žien 29%.

2. Kvalitne sa vyspite
Spánok je nevyhnutný pre správne fungovanie tela a jeho nedostatok vedia aj k zápalom. Vedci dokázali, že u ľudí, ktorí boli nevyspatí, bolo možné pozorovať zvýšenú úroveň dvoch hlavných ukazovateľov zápalových procesov.

3. Obmedzte príjem alkoholu
Trans mastné kyseliny tú označované za nebezpečné, pretože nie len zvyšujú inzulínové rezistenciu, ale aj narúšajú schopnosť tela spracovávať zdravé mastné kyseliny. Alkohol má podobné účinky. Spôsobuje zápaly, škodí pečeni a stimuluje opačné pohlavného hormóny – ak ste muž, tak estrogén, ak ste žena, tak testosterón.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist