InstagramFacebookYoutube
Tréning

Chcete bežať lepšie a rýchlejšie? Pozrite si tieto tipy

11. apríla 2016
Chcete bežať lepšie a rýchlejšie? Pozrite si tieto tipy
Ak chcete bežať rýchlejšie a efektívnejšie získať kondíciu, výdrž či spáliť kalórie, nasledujte tieto tipy od skúsených bežcov, trénerov a výživových poradcov, s ktorým pôvodne vyrukoval magazín Health.

1. Behávajte denne - konzistencia je kľúčová v ceste za úspešným programom. Každodenný beh pomáha zlepšovať vašu biomechaniku, pálenie tukov a učí vás mentálnej či fyzickej odolnosti.

2. Stanovte si dôvod - keď máte problém s tréningovým plánom a trápite sa, spomeňte si na dôvod, prečo behávate.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Investujte do výbavy - uistite sa, že máte správnu obuv, ponožky a ak ste žena, kúpte si športovú podprsenku. Vyplatí sa to.

4. Zostaňte pozitívni - dokončiť kondičný beh by ste mali s radosťou a nie s vyčerpaním a nechuťou. Ak budete pozitívni, uľahčíte si odchod na ďalší beh a dokonca znížite šancu poranení.

5. Nájdite si optimálny čas - zapisujte si časy, kedy behávate a po tréningu si dopíšte, ako ste sa cítili. Pre ľahšiu orientáciu si to môžete oddeliť farebne. Na základe toho zistíte, kedy je pre vás optimálne behávať. Ženy tiež zrejme zistia, že by v okolí menštruácie mali behať voľnejšie.

6. Využívajte penový valec - ak pravidelne beháte, mali by ste aspoň trikrát týždenne venovať pozornosť zlepšeniu flexibility a prevencii pred zraneniami. Využitie penového valca je na to lepšie ako statický strečing.

7. Nevrstvite oblečenie - aj keď je chladno, obliekajte sa primerane tomu, že idete behať. Akonáhle sa rozbehnete, začnete sa zahrievať, a keď budete mať na seba veľa vrstiev oblečenia, bude vám nepríjemne.

8. Vzdajte sa večierkov - deň alebo dva pred bežeckým pretekom alebo pred dôležitým tréningom, by ste nemali piť alkohol. Ten negatívne ovplyvňuje kvalitu spánku, úroveň hydratácie i zotavovanie po záťaži.

9. Trénujte rozumne - nemôžete cvičiť príliš často a príliš tvrdo. Vaše telo potrebuje aj čas na zotavenie, preto by ste mali striedať ľahšie behy s ťažšími a sem-tam mu dopriať aj oddych, keď cítite, že ho potrebuje. Nerobte však z toho výhovorku na vynechanie tréningu.

10. Neporovnávajte sa s inými - vždy sa nájde niekto, kto je od vás rýchlejší a štíhlejší, kto je lepším bežcom ako vy. Vy by ste sa mali sústrediť sami na seba a na zlepšenia, ktoré robíte.

11. Šálka kávy pomôže - dať si pred tréningom šálku kávy vám pomôže zvládnuť tréning. Kofeín zlepšuje koncentráciu a výkonnosť, ale pomáha aj páliť kalórie. Mali by ste ho prijať v dávke asi 3 mg na 1 kg vašej hmotnosti.

12. Dávajte pozor na kopce - nikdy nezrýchľujte, ak bežíte dole kopcom. Keď sa následne budete snažiť spomaliť alebo zastaviť, vystavíte kolená veľkému náporu, ktorý by im časom mohol uškodiť.

13. Behajte s niekým iným - nie je ťažké behávate osamote, ale beh môže byť aj veľmi dobrým prostriedkom na budovanie vzťahu s niekým iným. Navzájom sa môžete aj podporovať a rýchlejšie vám to ubehne.

14. Rozprávajte sa o behaní - povedzte ľuďom o vašich cieľoch, zverejnite ich na sociálnej sieti, zavolajte svojim rodičom, najlepším kamarátom. Tým budete o trochu odhodlanejší snažiť sa. Ak o cieli nikomu nepoviete, nikto ani nezisti, či ste ho splnili alebo nie. To vám dá priestor na výhovorky a akceptovanie neúspechu.

15. Zapojte sa do súťaže - nemusíte hneď vyhrať, no stanovte si čas, ktorý by ste na preteku chceli dosiahnuť. Už len samotné prekročenie cieľovej čiary vám však zmení život.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist