InstagramFacebookYoutube
Výživa

Šesť jedál, po ktorých budete hladnejší

19. apríla 2016
Šesť jedál, po ktorých budete hladnejší
Ak ste hladní, tak sa najete a váš hlad zmizne. Tak by to malo fungovať, ale nie vždy je to aj skutočnosťou. Niektoré jedlá, dokonca aj tie zdravé, dokážu ovplyvniť vaše hormóny tak, že budete po nich ešte hladnejší.

Vo všeobecnosti platí, že vaším nepriateľom sú v tomto smere jedlá bohaté na škrob a cukor. Okrem rôznych druhov sladkostí to môžu byť aj tieto jedlá:

1. Biela ryža
Ryža je jednoduchým škrobom, ktorý vám dodá energiu, ale zakrátko spôsobí jej dramatický pokles a neodolateľný apetít. Najlepšie je bielu ryžu v každom jedle nahradiť hnedou.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Granola
Granola na raňajky je na pohľad lepšou alternatívou na raňajky ako sú sladké cereálie, ale do hodiny až dvoch budete po nej opäť hladní. Ráno telo potrebuje najmä bielkoviny a tuky, pričom granola je bohatá na sacharidy, ktoré zvýšia hladinu hormónov podporujúcich hlad a hladinu inzulínu na zvyšok dňa. Ak sa jej neviete vzdať, vynechajte sladenie a takticky ju doplňte orechmi, kokosom, ako aj malým množstvom gréckeho jogurtu. Ochutíte si ju a spomalíte absorpciu cukrov.

3. Praclíky, tyčinky a slané krekry
Okrem sladkostí nájdete veľa cukrov aj v slaných a obľúbených drobnostiach. Už ich prvá nevýhoda je tá, že telu neposkytujú žiadne prospešné živiny. Ďalšia v tom, že nimi prijímate zbytočné kalórie. Aby to bolo ešte horšie, zvyšujú riziko toho, že toho zjete aj po nich viac.

4. Sušené ovocie
Sušené ovocie má prospešné účinky, ale jeho nevýhodou je, že dokáže neúprosne zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo spôsobí, že vám poklesne energia a zvýši sa chuť do jedla. Nemusíte sa ich však vzdávať. Treba s nimi však prijímať veľa bielkovín, aby sa absorpcia cukrov spomalila. Vhodné sú orechy, či kvalitné jogurty.

5. Alkohol
Z tekutín je najhorší alkohol a zrejme to neprekvapí nikoho. Je dobre známe, že zvyšuje apetít. V krvi sa totiž správa ako cukor a k tomu ešte utlmuje inhibítory hladu, čím podporuje chuť do jedla a následné prejedanie. Preto by ste mali jeho príjem obmedzovať a nikdy nepiť na prázdny žalúdok. Najlepšie je pred ním jesť jedlo bohaté na bielkoviny.

6. Džúsy
Aj džúsy, dokonca aj tie zelené, môžu zvyšovať hladinu inzulínu a stimulovať hormóny, ktoré spúšťajú chuť do jedla. Problémom je väčšinou cukor, ktorým si džúsy osladzujeme. Ak teda tento problém chcete obmedziť, urobte si domáci zelený džús, ktorý si môžete dochutiť citrónom, zázvorom či mrkvou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist