InstagramFacebookYoutube
Tréning

Štyri tipy, ktoré vám pomôžu urýchliť regeneráciu po tréningoch

02. marca 2020
Štyri tipy, ktoré vám pomôžu urýchliť regeneráciu po tréningoch
Nie je také ťažké osvojiť si štýl cvičenia, pri ktorom zo seba dávate v každom tréningu všetko a tých tréningov máte veľa. Niekedy však zabúdame, že rast svalov sa nedeje v posilňovni, ale po skončení tréningu – počas obdobia regenerácie.

Je pochopiteľné, že cvičenci hľadajú najskôr tipy na zlepšenie a zefektívnenie svojho tréningu. Nie je však zlé zamyslieť sa aj nad tým, čo pomôže zefektívniť vašu regeneráciu. Tieto štyri typy vám ju pomôžu skrátiť čo najviac:

1. Urobte z aktívnej regenerácie súčasť vášho života
Aktívna regenerácia pomôže telu lepšie sa „opraviť“ a dobiť energiou po sérií náročných tréningov. Okrem toho však pomáha rozvíjať mobilitu a flexibilitu, na ktoré v bežných tréningoch ani nepomyslíte. Telo sa vďaka tomu bude hýbať lepšie a nebude také boľavé. Za aktívnu regeneráciu sa dá považovať joga, pilates, strečingové cvičenia či dokonca ľahká chôdza. Mali by ste sa im venovať pravidelne.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nezabúdajte na „deload“ týždeň
Ak chcete, aby sa telo zotavovalo zo záťaže efektívne, musíte pristúpiť aj k zmene filozofie vo vašom tréningovom pláne. Nemôžete neustále cvičiť intenzívne, musíte raz za čas aj zvoľniť. A k tomu vám pomôže tzv. deload týždeň. Počas tohto týždňa sa cvičenia nevzdáte, len budete cvičiť s nižšou váhou alebo menším počtom opakovaní (napríklad o polovicu), a nebudete chodiť až k hranici zlyhania. Ako často tento týždeň mávať? Ak cvičíte intenzívnejšie, tak každý štvrtý týždeň. Ak menej intenzívne, postačí každý druhý mesiac.

3. Jedzte s cieľom podporiť regeneráciu
Veľkú úlohu v regenerácii zohráva aj výživa. Čím je kvalitnejšia, tým rýchlejšie sa telo dokáže zotavovať. Nemalo by pritom ísť o stanovenie si diéty, ale skôr o zmenu životného štýlu. Základom je dostatok kvalitných bielkovín zo živočíšnych i rastlinných zdrojov. Dostatok ovocia a zeleniny vám zaistí príjem vlákniny, vitamínov a minerálov. V neposlednom rade je dôležité dodržovať pitný režim.

4. Nepodceňujte význam kvalitného spánku
Spánok môže byť niektorými podceňovaný, ale faktom je, že je to jeden z najdôležitejších faktorov regenerácie i výkonnosti. Sedem až osem hodín neprerušovaného nočného spánku dá telu dostatok času na to, aby sa zotavilo a nabilo novou energiou. Efektívnejšie bude fungovať a tým pádom aj efektívnejšie budovať svaly a silu. Elitní športovci spávajú dokonca aj 10 a viac hodín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist