InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Máte v sebe krvnú zrazeninu? Toto je 8 príznakov

3. decembra 2021
Máte v sebe krvnú zrazeninu? Toto je 8 príznakov
Krv musí telom neustále pretekať, aby mu umožnila fungovať. Keď sa porežete alebo oškriete, na mieste poranenia sa zráža, čo je tiež životne dôležité. Neželané však je, ak sa krv zrazí, keď to potrebné nie je. Čo by mohlo značiť, že máte krvnú zrazeninu?

Krvné zrazeniny môžu spôsobiť infarkt, mŕtvicu alebo iné vážne zdravotné problémy. Pri včasnom zásahu sa s nimi však dá pomerne ľahko „zatočiť“. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb sú známymi symptómami tieto:

1. Máte silnú bolesť hlavy

Môžete mať z ničoho nič silnú bolesť hlavy podobné migréne alebo jednu z najhorších bolestí hlavy, aké ste v živote zažili. Môžete ju pociťovať aj viac dní po sebe.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Máte nové neurologické symptómy

Ak sa k bolestiam hlavy pridružia symptómy, ako sú rozmazané videnia, pocit slabosti, strata kontroly nad určitou časťou tela, problémy s rozprávaním alebo záchvaty, mali by ste rýchlo vyhľadať lekársku pomoc.

3. Máte modrinu bez známeho zapríčinenia

Ľahko nadobudnuté modriny sú príznakom krvnej zrazeniny alebo iného ochorenia krvi. Doktora navštívte ak máte často veľké modriny na trupe, tvári a rozvinú sa bez známych príčin alebo po veľmi slabom fyzickom kontakte.

4. Máte opuch na nohe

Ak sa krvná zrazenina vytvorí v hlbokej cieve, môže blokovať prietok krvi, vďaka čomu a môžu hromadiť tekutiny a spôsobovať opuch, pocity tepla alebo pocit ťažkosti v nohe.

5. Máte na pokožke drobné červené škvrny

Ide o malé okrúhle stopy na pokožke, ktoré sú typicky červené, prípadne hnedé alebo fialové. Často sa vyskytujú v skupinách a nestrácajú farbu, keď ich stlačíte.

6. Horšie sa vám dýcha

Mohli by ste pociťovať ťažšie dýchanie alebo nečakanú krátkosť dychu, ktorá sa zhoršuje fyzickou záťažou. Pri dýchaní by ste mohli pociťovať bolesť na hrudi alebo aj pokašlávať.

7. Máte silnú bolesť brucha

Krvné zrazeniny v oblasti bruchu môžu spôsobiť bolesť brucha, nevoľnosť, nadúvanie či dokonca vracanie. Prejaviť sa môžu aj nečakaným chudnutím.

8. Bolí vás chrbát

Ak pociťujete bolesť v dolnej alebo aj v hornej časti chrbta a sprevádzajú vás aj iné príznaky, potom by ste mali zvážiť návštevu doktora. Väčšinou ide o ostrú, pichľavú bolesť, ktorá sa môže zhoršovať nadýchnutím.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist