InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Ako sa udržať v zime v kondícii

Autor: PR článok  /   24. februára 2022
Ako sa udržať v zime v kondícii
Aj v zime je niekoľko možností, ako rozhýbať telo a pritom sa nadýchať čerstvého vzduchu. Zimná turistika a lyžovanie patria k užitočným športovým aktivitám, ktoré aj v chladnom období dodajú energiu a dobrú náladu. Vďaka nim sa človek stáva odolnejší a produktívnejší.

Zimná turistika a lyžovanie, ako každý iný šport, podporuje rast svalového tkaniva, posilňuje srdce, zväčšuje kapacitu pľúc a zrýchľuje metabolizmus. Športovanie v zimnej prírode patrí do sféry zdravého pohybu a otužovania, ktoré posilňujú celý imunitný systém. Zimné športy dodávajú energiu a myseľ zbavujú stresu, pomáhajú ľahšie prekonať aj jarnú únavu. No v chladnom počasí nepodceňte pri športovaní dostatočne teplé oblečenie.

Zimné športové oblečenie

Ak sa venujete lyžovaniu, na svahu nepodceňte vhodné oblečenie – teplú bielizeň a vrchné zvršky. Zimné lyžiarske bundy a nohavice voľte zateplené a nepremokavé. Nezabudnite ani na čiapku, šál a lyžiarske rukavice. Lyžiarske rukavice sú ideálne s viac vrstvovou konštrukciou, ktoré neobmedzujú motoriku rúk. Či sa venujete lyžovaniu alebo turistike, pri kúpe športového oblečenia odporúčame upriamiť pozornosť na značku Jack Wolfskin, ktorá dbá nielen na módnosť, ale aj na bezpečnosť. Odevy tejto značky poskytujú pri športovaní komfort aj počas tých najchladnejších dní. Sú vyrobené z funkčných materiálov, ktoré sú priedušné, nedráždia pokožku a dobre sajú pot. Všetky zvršky Jack Wolfskin majú moderné strihy a sú k dispozícii v širokej farebnej škále.

Kvalitná turistická obuv

Pri každom športovaní v exteriéri je dôležité kvalitné oblečenie a samozrejme, rovnako dôležitá je aj športová obuv. Zimná turistická obuv má byť pohodlná - teplá a nepremokavá. Nohám má poskytnúť teplotný komfort aj v mrazivom počasí. Preto pri výbere športovej obuvi vždy dbajte na správnu veľkosť – na dĺžku, šírku a na hrubú podrážku. Tiež na druh výstelky a nízku hmotnosť. Podstatný je strih aj materiál, z ktorého je obuv vyrobená. Nezabudnite, že obuv ovplyvňuje zdravie a bezpečnosť turistu, ktorý sa pohybuje v horskom teréne často na šmykľavom a nerovnom povrchu.

Čo zbaliť do batoha

Na žiadnu lyžovačku či turistický výlet si nezabudnite zobrať aj primerane veľký batoh - ideálne z ľahkého materiálu, do ktorého sa zmestí okrem náhradného oblečenia aj občerstvenie. Do batoha si zbaľte termosku s teplým čajom a dostatok jedla. Na celodennú lyžovačku či celodennú túru budete potrebovať okrem chutného chlebíka aj pár kúskov ovocia alebo proteínové chipsy, ktoré skvelo pomôžu prekonať hlad. Turistovi by sa do batoha však mala zmestiť aj mapa, mobil, baterka, hygienické potreby a balíček prvej pomoci.

foto: dreamstime.com

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist